(Kredit imej: Joe Lingeman)

Bau sup ayam klasik, wangi dengan herba dan sayur-sayuran, adalah salah satu bau yang paling menyenangkan yang dapat dihasilkan oleh dapur. Kunci kepada sup yang sangat baik adalah ayam-y yang sangat panjang, menjadi renyuk panjang. Secara semulajadi periuk perlahan adalah kawan terbaik sup ayam, kerana ia dapat memasak sepanjang hari tanpa pengawasan dari anda.

Bermula dengan ayam keseluruhan menjamin sup yang mempunyai banyak rasa dan banyak daging untuk dicincang untuk menjaga hal-hal yang baik dan hangat, ditambah anda akan menghasilkan kuartal sup untuk bungkus untuk makan tengah hari, bersahabat, atau stash di beku untuk makan malam yang sihat dan sihat.

Kami telah mengupas senarai bahan di sini untuk hanya tujuh perkara penting (tidak termasuk air, minyak, garam, dan lada): ayam, bawang, saderi, lobak merah, daun kering, daun bay dan pasli segar. Walaupun anda pasti boleh membuang segala-galanya terus ke dalam periuk perlahan (melangkau minyak zaitun), kami cadangkan mengambil langkah tambahan untuk memotong bawang dahulu. Ini memulakan proses melembutkan dan menggelapkan mereka, membuat sup, lebih beraroma yang lebih dalam. Sekiranya anda merancang untuk memasak sup pada waktu pagi untuk makan malam, anda juga boleh melakukan langkah itu malam sebelum dan hanya penyejuk sehingga bersedia untuk digunakan.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Sup ini tidak mengandungi sebarang mi atau nasi, tetapi jangan biarkan hal itu menghalang anda daripada menambah beberapa jika anda mahu. Pastikan anda memasak mi atau nasi secara berasingan dan masukkannya ke sup ke arah akhir – mi yang belum dimasak atau nasi akan menyerap kaldu terlalu banyak dan boleh bertukar menjadi lembap yang tidak menyenangkan.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Slow Cooker Whole Chicken Sup: Watch the Video

Sup Cooker Whol Chicken Slow

Hidangan 8; membuat kira-kira 4 liter


1 sudu minyak zaitun


1 medium bawang kuning, diced


4 lobak sederhana


3 tangkai seledri sederhana


8 cawan (2 liter) air


1/2 sudu makan thyme kering

2 daun bay

1 (4 hingga 5 paun) ayam, leher dan giblet keseluruhan dikeluarkan dari rongga


1 sudu garam halal, tambah lebih seperti yang diperlukan


1/2 sudu teh lada hitam yang baru, ditambah lagi dengan keperluan


2 sudu teh dicincang daun pasli Itali yang segar


2 cawan beras atau mi yang dimasak (pilihan)

Panaskan minyak dalam kuali sederhana di atas api sederhana sehingga berkilauan. Masukkan bawang dan masak, kacau sekali-sekala, sehingga lembut dan mula menjadi coklat, kira-kira 7 minit. Sementara itu, kupas dan potong wortel menjadi dadu besar, kemudian potong saderi ke dalam dadu yang besar. Pindahkan kedua-dua periuk perlahan 6-liter atau lebih besar. Masukkan air, thyme dan daun teluk. Apabila bawang sudah siap, pindahkan ke periuk perlahan dan kacau untuk menggabungkan.

Letakkan ayam di permukaan kerja atau memotong papan dan pat kering dengan tuala kertas. Masuk ke dalam dan luar dengan garam dan lada. Letakkan ayam di atas sayur-sayuran dalam periuk perlahan. Tutup dan masak sehingga ayam dimasak dan jatuh dari tulang, kira-kira 6 jam pada tetapan TINGGI atau 8 jam pada tetapan LOW.

Pindahkan ayam ke lembaran penaik rim (tidak mengapa jika ia jatuh berasingan ke dalam kepingan besar). Apabila cukup sejuk untuk mengendalikan tetapi masih hangat, gunakan tangan anda untuk menghancurkan daging menjadi kepingan bersaiz gigitan (membuang kulit, tulang rawan, dan tulang). Kembalikan ayam cincang kepada periuk perlahan dan tambah pasli dan beberapa garam besar.

Masukkan nasi atau mi, jika menggunakan, dan kacau untuk menggabungkan. Rasa dan musim dengan garam dan lada yang diperlukan.

Nota Resipi

Buat masa depan: Bawang boleh dimasak dan disejukkan dalam bekas kedap udara sehingga 2 hari.

Penyimpanan: Kira-kira boleh disimpan dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk sehingga 4 hari atau dibekukan sehingga 2 bulan.