(Kredit imej: Joe Lingeman)

Bilakah kali terakhir anda melihat di belakang kabinet minuman keras anda? Minggu lepas, ketika saya melepaskan botol Bulleit bourbon dan Gran Centenario tequila, saya mendapati beberapa kejutan termasuk minuman keras pisang, vodka yang dipancarkan lada hitam, dan botol anggur Marsala yang tidak dibuka. Saya menolak rancangan makan malam sebelum saya mengetepikan dan meletakkan botol itu untuk digunakan dalam Marsala ayam buatan sendiri yang mudah.

Slow Cooker Chicken Marsala: Tonton Video

Bahan-bahan yang Baik, Teknik Mudah

Ayam Marsala menyerupai imej-imej kejiranan kejiranan Italia yang gelap, dengan lilin lilin di botol chianti, permaidani hijau hutan, dan pelayan di apron putih panjang. Ia adalah salah satu hidangan yang terasa terlalu klasik dan istimewa – hanya dimaksudkan untuk malam – tetapi saya di sini untuk memberitahu anda bahawa bukan sahaja mudah dibuat di rumah, tetapi anda juga akan menggunakan periuk yang perlahan melakukan angkat berat.

Sama seperti piawaian Itali-Amerika, ayam tradisional yang disediakan oleh Marsala bergantung pada memilih bahan-bahan yang berkualiti dan menggunakan beberapa teknik mudah. Marsala adalah wain berketurunan Itali, yang bermaksud wain dan semangat suling, seperti brendi, digabungkan. Ayam perlahan-lahan memasak di Marsala, jadi lompatlah Marsala kualiti kedai serbuk berdebu dan ambil sebotol yang anda akan senang minum dari gelas di kedai minuman keras setempat anda.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Pound dada ayam untuk ketebalan yang sama untuk periuk perlahan ini mengambil kegemaran Itali ini, tetapi melangkau tepung terigu dan pan goreng yang anda akan dapati dalam kebanyakan resipi standard. Bukan sahaja ia membawa anda ke meja makan dengan sedikit kekecohan, tapi melangkaui tepung tepung juga bermakna anda boleh membuat Marsala ayam ini bebas gluten jika anda memilih. Ayam hanya diproses dengan garam dan lada dan dihiasi dengan bawang putih dan cendawan sebelum menambah Marsala.

Sebelum anda boleh menuangkan gelas wain kedua, ayam itu akan dilakukan dan apa yang perlu anda lakukan ialah memancarkan cecair memasak dengan mentega, tepung jagung, krim berat, dan memerah jus lemon. Hidangkan pasta atau salad hijau dan garnish dengan pasli segar dan lemon dan anda akan memutuskan untuk tidak membiarkan satu lagi botol Marsala mereda di dalam almari lagi.

Membuat Kerja Masa Masak untuk Anda

Kerana masa memasak yang agak singkat, ini adalah resipi yang hebat untuk disatukan pada hujung minggu – terutamanya apabila anda mempunyai masa untuk menyiapkan makan malam tetapi perlu mendapatkan beberapa perkara yang dilakukan di sekitar rumah. Ia amat berguna jika anda mempunyai orang yang datang. Masukkan resipi ini bersama-sama, tetapkan ia rendah, dan dalam masa dua jam untuk memasak, anda boleh membersihkan atau menggugurkan sesuatu di pembersih.

Slow Cooker Chicken Marsala

Hidangan 4 hingga 6

 • 2 pound

  dada ayam tanpa kulit (3 hingga 4 buah dada)

 • 1 1/2 sudu teh

  garam kosher

 • 1 1/2 sudu teh

  lada hitam segar

 • 2

  bawang putih ulas, cincang

 • 8 auns

  cendawan cremini, berpusat

 • 3/4 cawan

  Anggur Marsala kering

 • 1 sudu

  mentega tanpa garam

 • 1/4 cawan

  air

 • 1 sudu

  tepung jagung

 • 1/4 cawan

  krim tebal

 • 2 hingga 3 sudu teh

  jus lemon yang baru dimasak

 • Memberi cadangan:
 • Pasta yang dimasak, seperti rambut malaikat

 • Salad hijau

 • Daun pasli segar dicincang

 • Lemon baji

Letakkan 1 dada ayam di dalam beg galon zip-atas dan paun dengan bahagian rata daging palet daging atau rolling ke ketebalan 1/2 inci. Sediakan dan ulangi dengan dada ayam yang tinggal. Musim kedua-dua belah dada ayam dengan garam dan lada, kemudian ayakan dada ayam dalam satu lapisan dalam periuk perlahan 6-kuart atau lebih besar – mungkin terdapat beberapa pertindihan dan tidak mengapa. Potong bawang putih dan cendawan ke atas ayam, kemudian tuangkan di Marsala.

Tutup dan masak pada tetapan LOW selama 2 hingga 3 jam, atau tetapan HIGH selama 1 hingga 2 jam. Ayam bersedia apabila termometer yang cepat disisipkan dimasukkan ke dalam bahagian paling tebal dari daftar payudara 165 ° F.

Menggunakan penyepit, alihkan ayam ke pinggan dan tutup dengan aluminium foil untuk terus memanaskan. Tuangkan sos, termasuk bawang putih dan cendawan, ke dalam kuali yang besar, tambahkan mentega, dan masukkan ke dalam api panas. Pukul air dan jagung bersama-sama dalam mangkuk kecil sehingga tepung jagung dibubarkan, kemudian tuangkan ke dalam sos simmering. Masak sehingga sos bertambah, 5 hingga 7 minit.

Pukul krim dan jus lemon yang berat. Kembalikan ayam ke sos, beralih kepada kot. Hidangkan sos ayam dan marsala ke atas pasta yang dimasak atau sayur salad, dan hiaskan dengan pasli segar dan irisan lemon jika dikehendaki.

Nota Resipi

Penyimpanan: Sejukkan sisa dalam bekas kedap udara sehingga 4 hari.