(Kredit gambar: Tessa Huff)

‘Tis musim pemberian hadiah, perayaan, dan pesta! Kalender sosial anda mungkin mengisi dengan perhimpunan keluarga, pengiring yang bersahabat, dan pesta percutian, sementara bilangan hari belanja yang tersisa hilang sebelum mata kita.

Takut menghadapi keramaian mall atau sepertinya tidak mencukupi pada waktu siang, tetapi kebencian muncul tanpa tangan? Resipi mentega apel ini adalah perayaan, sangat mudah untuk disatukan, dan hampir sepenuhnya dimatikan, menjadikannya hadiah yang sempurna untuk DIY semasa musim cuti yang sibuk ini. Paling penting, ia adalah lazat pada segalanya!

Hadiah yang boleh dimakan adalah peribadi dan praktikal. Bagi pembuat, saya dapati mereka menjadi cekap dan hampir selalu diterima dengan baik oleh penerima. Sama ada anda memerlukan hadiah tuan rumah (lebih baik lagi, gunakan satu kumpulan keseluruhan resipi untuk dibahagikan untuk semua tuan rumah anda musim ini), atau sesuatu yang kecil lagi istimewa dengan sentuhan peribadi, resipi mentega apel ini adalah jawapan.

Membuang parti sendiri? Saya yakin sebuah balang kecil mentega epal akan dibuat untuk nikmat yang indah dan / atau boleh bertindak sebagai kad tempat untuk tetapan meja desa!

(Kredit gambar: Tessa Huff)

Perkara terbaik tentang resipi ini adalah betapa mudahnya untuk membuat dalam periuk perlahan. Seluruh batch memasak sama ada dalam satu petang (dengan penjagaan minima) atau bahkan semalam! Cuba mencampurkan rempah-rempah atau bertukar-tukar jenis apel kegemaran anda untuk membuat resipi ini benar-benar anda sendiri.

(Kredit gambar: Tessa Huff)

Hadiah Butter Apple

Kerana mudah dan praktikal kerana beberapa hadiah boleh dimakan kelihatan, mereka hanya “makanan” sehingga berubah menjadi hadiah. Saya bercakap mengenai perbezaan antara mentega epal yang digantung di dalam peti sejuk anda dengan beberapa tupperware tangan dan membungkusnya dalam balang yang boleh diguna semula dengan reben perayaan, hiasan dan tag hadiah peribadi. Lebih baik lagi, pergi batu tambahan dan tambahkan beberapa croissant yang baru dibakar, muffin kegemaran anda, atau apa-apa lagi yang berjalan lancar dengan pengambilan besar mentega epal!

(Kredit gambar: Tessa Huff)

Mentega Apple Mentega

Membuat 4 cawan

 • 6 pound

  epal, dikupas, kacau, dan cubed

 • Jus setengah limau

 • 3/4 cawan

  gula pasir

 • 3/4 cawan

  gula perang

 • 1

  kacang vanila, biji yang dikikis dan polong

 • 1 sudu

  serbuk kayu manis

 • 1/2 sudu teh

  pala tanah

 • 1/2 sudu teh

  buah pelaga bawah tanah

 • 1/4 sudu teh

  allspice tanah

 • 1/4 sudu teh

  garam

Letakkan epal cubed dalam periuk perlahan dan tuangkan dengan jus lemon.

Dalam mangkuk yang berasingan, kacau bersama bahan-bahan yang lain.

Kacau campuran gula ke dalam periuk perlahan sehingga epal bersalut rata. Masukkan dalam kacang kacang vanili yang dikikis.

Kacau sebentar-sebentar (kira-kira setiap pasangan jam atau lebih), masak epal selama kira-kira 5 jam pada tinggi, atau selama 10 jam pada tahap rendah, sehingga epal lembut dan mudah pecah dengan belakang sudu kayu.

Berhati-hati ikan keluar kacang polong vanila. Purée campuran dengan pengisar rendaman sehingga halus. Sebagai alternatif, pindahkan campuran ke pengisar biasa (berhati-hati – epal dengan sangat panas!) Dan campuran sehingga lancar.

Kembalikan epal yang telah dimasak ke periuk perlahan dan masak dengan kurang lebih selama 2 jam lagi, sehingga tebal dan rasa pekat.

Berhati-hati memindahkan ke bekas kaca bersih. Biarkan sejuk sebelum disimpan di dalam peti sejuk. Mentega epal akan menyimpan selama beberapa minggu di dalam peti sejuk, atau lebih lama jika betul kaleng.

Nota Resipi

Saya lebih suka menggunakan campuran epal dan epal manis.

Anda boleh menyesuaikan jumlah gula secukupnya atau bergantung kepada jenis epal yang anda pilih.

Daripada menggunakan biji benih vanila, aduk kira-kira 2 sudu teh vanila ekstrak selepas mentega epal dilakukan memasak.