Ia adalah minggu pertama tahun kedua sekolah menengah saya dan saya perlu mengakui saya tidak bersedia. Kebanyakan saya mengangguk kira-kira empat bulan berterusan hanya mempunyai masa yang cukup untuk melakukan minimum di dapur. Sarapan pagi yang cepat, makan tengah hari yang akan bertahan beberapa jam dalam beg ransel dan makan malam lewat malam yang tidak melibatkan banyak kekecohan – memasak saya sekarang seperti berita utama dari majalah wanita.

Tetapi mungkin dengan anak-anak atau perjalanan panjang atau pekerjaan yang menuntut, anda berada di sana dengan saya. Jika ya, anda faham rayuan beku, oatmeal makanan tunggal. Potongan-potongan kecil yang dimasak oatmeal ini mempunyai semua campuran dalam beku ke dalamnya, jadi mereka mudah untuk memanaskan dengan cepat atau merebut jalan keluar dan panas di tempat kerja atau sekolah.

Foto di Pinterest memberi inspirasi kepada saya untuk mencuba oatmeal beku dalam tin muffin, yang kelihatan seperti versi DIY cakera beku oatmeal yang anda boleh beli di Trader Joe. Walaupun anda mungkin tertanya-tanya jika dunia benar-benar memerlukan makanan oat beku, saya tahu bahawa terdapat pagi-pagi apabila saya tidak boleh meluangkan lima minit tambahan yang diperlukan untuk mengukur dan memasak oat, dan menambah campuran seperti buah dan kacang, kerana sedih mungkin menjadi.

Untuk resipi ini, saya menggunakan oatmeat yang dibuat dengan oat rolled kuno, tetapi oatmeal yang dipotong keluli juga berfungsi, dan akan menjimatkan lebih banyak masa. Ceri kering, biji labu dan badam adalah campuran kegemaran saya sendiri, tetapi apa-apa jenis buah-buahan kering, kacang dan biji boleh ditekan ke puncak dadah oatme sebelum beku. Sebaik sahaja beku, oat itu keluar daripada tin muffin dan boleh dibungkus secara individu dan beku untuk kemudian.

Cawan muffin piawai saya memegang kira-kira 1/3 cawan setiap satu, yang tidak mencukupi sarapan untuk saya; Saya biasanya makan dua atau tiga keping pada satu masa, menghangatkan dalam ketuhar gelombang mikro dan mendahului dengan sedikit susu. Ia secepat semangkuk bijirin sejuk, tetapi lebih memuaskan. Dan ia menyegarkan untuk mengetahui bahawa sarapan pagi yang cepat tidak perlu merasa seperti yang telah dirasakan.

Beku Oatmeal Beku dengan Almond & Ceri Kering

Membuat kira-kira dua belas 1/3-cup pucks (4 hingga 6 hidangan)

 • 2 cawan

  oat bergulung lama

 • 3 1/2 cawan

  air

 • 1/8 sudu teh

  garam

 • Madu, gula perang, agave atau pemanis lain, secukup rasa (pilihan)

 • 1/2 cawan

  ceri kering

 • 1/3 cawan

  badam, kira-kira dicincang

 • 2 sudu

  biji labu yang dikupas (pepitas)

Cairkan sedikit periuk muffin yang standard dan ketepikan. (Tidak perlu melincirkan minyak jika anda menggunakan kuali.)

Campurkan oat, air dan garam dalam periuk dan biarkan mendidih. Masak, kacau kerap, sehingga lembut dan sedia untuk dimakan, 3 hingga 5 minit. Campurkan pemanis pilihan, jika menggunakan. Bahagikan oat itu ke dalam cawan kue muffin. Terutama dengan ceri, badam dan biji labu, menekan dengan ringan untuk memastikan ia tertanam dalam oat.

Letakkan periuk muffin di dalam peti sejuk sehingga oatmeal dibekukan sepenuhnya, sekurang-kurangnya 3 jam. Keluarkan dan biarkan cair sedikit, sehingga oatmeal dapat dilepas keluar dari kuali dengan spatula offset atau pisau mentega tipis. (Anda boleh mencelupkan bahagian bawah kuali dalam air suam untuk mempercepatkan proses.) Bungkus oatmeal dalam pembungkusan peti sejuk beku dan membekukan.

Untuk makan, keluarkan bilangan pucks yang dikehendaki dan hangat di dalam mangkuk di dalam microwave selama 1 hingga 2 minit.

Nota Resipi

Oats dipotong keluli boleh digunakan di tempat gulung yang digulung. Laraskan jumlah air dan masa memasak mengikut arah pakej.

Mana-mana kombinasi kacang, buah-buahan atau biji kering boleh digunakan di atas oat.

(Imej: Anjali Prasertong)