Mango hijau tidak mendekati pengebilan sebagai sepupu mereka yang berair, berair. Itu terlalu buruk, kerana rasa hangat dan sedikit manisnya menjadikannya asas yang sesuai untuk salad Thailand yang menyegarkan.

Seperti namanya, mangga hijau hanya beberapa hari dari kematangan puncak. Dikupas, mereka mendedahkan daging yang lebih teguh, tanpa rasa manis yang membuat mango masak begitu menakjubkan. Dengan sendirinya mereka tidak boleh menulis tentang rumah, tetapi memakai sos Thai – mangga, masin, masam dan sedikit pedas – mangga hijau mencipta hidangan sejuk untuk malam musim panas yang panas.

Fikirkan mangga dan berpakaian sebagai titik permulaan untuk menyusun rasa dan tekstur. Dalam versi ini, lobak merah dan bawang menambah kerumitan. Alpukat berkhasiat dan cashews mengimbangi sos limau dan ikan, yang bau pedas dan tetapi memberikan kedalaman rasa yang indah.

Dari sana anda boleh menambah sayur-sayuran yang renyah atau herba – timun, jicama, tauge, basil, pudina atau daun bawang. Untuk hidangan yang lebih hangat, letakkan beberapa ayam BBQ atau (jika anda mahu mendapatkan mewah) ketam atau itik. Dan kemudian, hanya kerana mangga sangat lazat, selesaikan hidangan dengan susu mangga manis atau nasi melekit.

Salad Mango Hijau Thai
berfungsi 2

2 besar mangga hijau, dikupas dan halus julienned
1 lobak merah, halus julienned
1/2 bawang merah, halus julienned
1 alpukat besar, cubed
1 kepala salad berdaun
1 bungkus cilantro
1/2 cawan panggang, mentega masin

Persalinan
1 cengkih bawang putih, cincang
1/4 cawan air limau
2 sudu jus oren
2 sudu ikan saus
2 sudu teh cuka beras berpengalaman
2 sudu gula perang
1/2 sudu teh Sriracha cili, pilihan

Untuk julienne mangga itu, keluarkan mangga terlebih dahulu dengan alat pengupas sayur (berdiri di ujungnya dan potong ke bawah, untuk mengelakkan mengupas jari anda juga). Kemudian potong jalur tipis mangga dengan mandolin atau pisau tajam dan potong ke dalam padanan.

Campurkan bawang putih, jeruk dan jeruk jus, sos ikan, cili beras berpengalaman, gula dan sos cili Sriracha, jika menggunakan. Berpakaian lobak merah dan bawang. Hidangkan di atas katil selada, dan atas dengan kacang mete, alpukat dan tangkai ketumbar.

Berkaitan:
• Salad Papaya Hijau
• Cara Membuat Mango Thai dengan Nasi Sticky Kelapa
• Sarapan Pagi Sejuk! Mango Yogurt Smoothie

(Imej: Liz Vidyarthi)