Apa yang perlu anda lakukan ialah berhenti di kedai runcit dalam perjalanan pulang dari kerja malam ini dan mengambil lima perkara: satu paun kerang, sebotol wain putih, stok ayam organik, limau dan sekumpulan ketumbar. Dalam kira-kira setengah jam, anda boleh meletakkan semangkuk pasta atau nasi di atas meja dengan kerang keemasan yang manis di dalam kuah berminyak. Tidak kerang indah?

Scallops adalah salah satu hidangan makan malam kegemaran saya, dan inilah sebabnya: Mereka memasak secara literal tiga minit. Mereka juga merawat, dan biasanya mereka lebih mahal daripada ayam atau tauhu, yang bermaksud bahawa saya lebih cenderung menjadikan mereka ketika itu hanya suami saya dan saya sendiri dan bukan orang ramai. Bonus dalam cerita ini ialah suami saya suka kerang; malam Rabu dengan kerang tiba-tiba istimewa.

Musim salai bay Atlantik bermula pada awal bulan November, jadi kerang manis dan ekor kecil ini adalah pilihan yang baik kemudian. Jika tidak, saya beli scallop laut yang lebih besar. Kedua-dua jenis mendapat karet jika anda mengatasi mereka, jadi nonton dengan teliti. Lagipun, masa memasak mereka yang pendek adalah apa yang menjadikan hidangan ini begitu cepat dan mudah!

Pastikan anda mendapat wain putih yang boleh diminum dan kocok sisa botol dengan makan malam. Kali ini saya memilih Rioja putih yang kering namun ceria dari Sepanyol, dibuat dengan anggur Viura, dengan keasaman yang kuat dan buah-buahan yang cukup untuk mengimbangi kapur dalam sup. Ia juga sangat baik dengan hidangan siap.

Ini adalah pembersih lempeng yang cepat dan tenang dengan makanan, dengan rasa yang bersih dan sedikit astringen dan keselesaan ringkas sup mangkuk hangat di tangan anda. Dan, tentu saja, kerang – yang membuat makan malam di malam hari merawat.


Kerang dengan Lime & Cilantro

Hidangan 2-4

 • 1 pound

  linguine

 • Minyak zaitun

 • 4 ulas

  bawang putih, cincang

 • Serpihan lada merah, pilihan

 • 1/2 cawan

  wain putih kering

 • 2 cawan

  sup ayam

 • 1

  kapur, jus

 • 1/2 cawan yang dibungkus

  Cilantro cincang halus, ditambah pula dengan hiasan

 • 1 pound

  kerang teluk atau laut

 • Garam dan lada hitam segar

Panaskan periuk besar air mendidih dan garam dengan murah hati. Apabila mendidih, tambah linguine dan masak selama 9 hingga 11 minit atau sehingga al dente. Tuangkan pasta, kembalikan ke periuk memasak, dan lemparkan dengan gerimis minyak zaitun.

Sementara itu, dalam periuk kecil, panaskan gerimis minyak zaitun ke atas api yang rendah dan masak bawang putih selama 3 minit atau sehingga keemasan dan wangi. Sekiranya dikehendaki, tambah taburkan kepingan lada merah. Masukkan wain putih dan masak selama 2 minit, sehingga sedikit dikurangkan. Masukkan kuah ayam dan masukkan ke dalam reneh. Sapu dalam jus limau, tambah ketumbar, dan rasa dan sesuaikan perisa. Pastikan hangat pada reneh yang rendah semasa anda memasak kerang.

Panaskan kuali yang panas dengan api yang tinggi. Tambah muncung minyak zaitun.

Jika memasak kerang laut yang lebih besar, letakkannya dalam kuali (jangan berkisar) dan taburkan dengan ringan dengan garam dan lada. Masak selama kira-kira 1 1/2 minit kemudian flip. Masak selama 3 minit. Mereka harus mengembangkan sear emas di setiap sisi.

Jika memasak kerang telur yang lebih kecil menambah kerang dan masak dengan cepat, berjabat dan kacau, sehingga mereka tidak cukup emas di luar dan hangat di dalamnya. Ini akan mengambil masa 1 hingga 2 minit.

Untuk berkhidmat, isi 2 hingga 4 mangkuk dengan pasta. Bahagikan kerang di antara mangkuk dan tuangkan tepung panas ke atasnya. Hiaskan dengan tambahan ketumbar dan makan dengan serta-merta.

(Imej: Faith Durand)