Ini adalah salah satu hidangan Itali pertama yang pertama yang dimasak oleh suami saya yang tidak begitu tradisional di Itali untuk saya kembali ke hari-hari istana kami, dan ia tetap menjadi kegemaran saya. Sekiranya anda telah merenung selepas timbunan escarole tempatan di pasaran pada tahun ini, resipi ini merupakan cara terbaik untuk meletakkannya. Bahagian yang terbaik: Makan satu hidangan yang memuaskan ini boleh dibuat dalam masa 45 minit.

Selain dari masa memasak yang cepat, perkara lain yang lebih baik tentang resipi ini adalah bagaimana persahabatannya dengan penggantian. Sekiranya anda tidak mempunyai escarole, gunakan mana-mana sayur-sayuran musim sejuk lain yang anda suka. Tiada kacang kannellini di tangan? Biji buah pinggang putih atau kacang navy akan dilakukan. Jika, seperti saya, anda membantah tomato di luar musim, beberapa sudu tomato pasta yang baik akan berfungsi dengan baik. Saya juga membuat versi yang mesra vegetarian yang lazat, meninggalkan sosej dan menggunakan sup sayur-sayuran sebagai ganti stok ayam.

Beberapa petua:

Jangan terlalu masak sosej. Anda mahu ia hancur dan dimasak sepanjang jalan, tidak sukar dan kenyal.

Jangan meminjam escarole itu. Anda akan tahu ia dimasak apabila anda dapat melihat garisan di dasar daun. Rasa untuk memastikan tiada kepahitan.

Greens dan Kacang Itali
Membuat 4 hidangan

2-3 sudu minyak zaitun
1 bawang kuning, cincang halus
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 lb sosej Itali panas
1-2 kepala escarole, dibersihkan dan dibilas
1 tomato, dicincang
2 cawan ayam stok (atau lebih, jika anda lebih suka hidangan ini soupy)
3 cawan kacang cannellini, teliti direndam dan dikeringkan

Dalam periuk besar, panaskan minyak dan goreng bawang ke atas api yang sederhana tinggi. Apabila bawang mula melembutkan, tambah bawang putih.

Keluarkan sosej dari casas mereka dan tambah ke periuk. Teruskan memasak di atas api sederhana sehingga masak dengan sempurna, pecah sosej ke bahagian kecil. Apabila sosis dimasak sepanjang jalan, tambahkan tomato itu. Kacau secara menyeluruh untuk menggabungkan.

Tuangkan escarole ke dalam ketulan dan tambah ke periuk. Jangan bimbang tentang air masuk ke dalam periuk. Masak escarole sehinggalah ia sudah layu, berhati-hati agar tidak terlalu matang.

Masukkan kacang dan stok ayam. Kacau sehingga kulit luar kacang larut dan sedikit menebal sup, kira-kira 15-20 minit. Hidangkan dengan roti Itali segar.

Berkaitan: Resipi: Braised Escarole dengan Epal dan Bacon

Imej: Tammy Everts