(Kredit imej: Kelli Foster)

Zucchini seolah-olah mendapat sedikit rap buruk, yang saya rasa agak malang. Orang-orang menulisnya sebagai hambar dan membosankan, tetapi saya sangat menyukainya. Zucchini adalah sejenis seperti dada ayam tanpa kulit di dunia sayur-sayuran – tidak banyak, tetapi ia adalah kenderaan yang hebat untuk rasa. Di dalam hidangan ini, saya menggabungkannya dengan bawang merah manis, thyme woodsy, dan menyelesaikannya dengan punca asin keju feta.

Zucchini saus dan skuasy akan menjadi hebat dengan sesuatu yang mudah – seperti dada ayam yang disapu dengan minyak zaitun dan ditaburi dengan marjoram, dibakar dalam oven dengan segenggam atau dua buah tomat ceri. Sempurna untuk makan malam malam yang mudah.

(Kredit imej: Kelli Foster)

Nota Tester

Inilah sejenis hidangan sampingan yang mudah semua orang perlu mempunyai poket belakang mereka – bukan hanya pada musim panas, tetapi selalu. Ia adalah salah satu daripada resipi di mana output jauh lebih besar daripada input. Jenis yang cepat datang untuk menyelamatkan apabila anda mempunyai kecemasan pinggan. Ia datang bersama sebelum anda tahu, dan berpasangan dengan sekurang-kurangnya makan malam.

Apa yang membuatkan hidangan ini menonjol adalah feta yang hancur. Ia berkrim dan masin, dan menambah sentuhan kepuasan kepada hidangan ringan. Saya tidak benar-benar satu untuk thyme segar, jadi saya meninggalkannya. Dan sementara saya tidak mempunyai apa-apa di tangan, kali saya merancang untuk menambah beberapa kemangi segar.

– Kelli, Ogos 2015


Sautéed Zucchini dan Skuasy dengan Thyme dan Feta

Hidangan 4

 • 2 sudu

  minyak zaitun tambahan

 • 1/2

  bawang merah sederhana, diced

 • 2 sudu teh

  daun thyme segar

 • 2 cawan

  dicincang zucchini, squash musim panas, atau campuran

 • Garam kosher dan lada hitam segar

 • 1/4 cawan

  feta runtuh

Panaskan kuali besar di atas api yang tinggi, kemudian masukkan minyak zaitun, bawang merah, dan thyme. Masak selama 2 hingga 3 minit, sehingga bawang lembut, kemudian tambah zucchini dan squash. Musim dengan 1 sudu teh garam dan beberapa grinds lada hitam, dan masak selama 4 hingga 5 minit, sehingga skuasy lembut dan mempunyai sedikit warna. Campurkan skuasy ke dalam mangkuk hidangan dan teratas dengan feta yang hancur. Berikan segera.

Nota Resipi

Resipi ini telah dikemas kini – pertama kali diterbitkan pada bulan Oktober 2006.