(Kredit imej: Joe Lingeman)

Saya suka memikirkan plum sebagai wira senyap musim panas, duduk dengan sabar di kalangan buah-buahan batu yang lebih terkenal seperti pic dan nektar. Menggemukkan ke dalam plum berair yang sempurna, berair musim panas, dan menjadikan plum sebagai makan malam adalah salah satu cara terbaik untuk memberi mereka tempat yang menarik. Apabila dibakar dengan tulang dalam daging babi, plum mendapat sedikit jammy dan menjadi saus manis yang dibina di sekeliling beberapa stok makanan ringan dan selesai dengan daun daun kemangi lembut. Semua keperluan makan malam satu keping yang cepat ini adalah salad segar dan roti yang berkerak untuk menangkap semua kebaikan yang baik itu.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Kesempurnaan Pork Chop

Apabila membeli daging babi, cari yang ada di bahagian yang lebih kecil supaya empat boleh muat di dalam kuali, atau beli tiga yang lebih besar dan merancang untuk menghirisnya sebelum disajikan. Pork chops adalah potongan daging yang agak kurus, yang bermaksud mereka boleh terlebih dahulu dan kering dengan mudah. Kerana kita ingin mendapatkan browning yang baik di atas stovetop tetapi juga memastikan mereka tidak terlalu lama ketika mereka panggang dalam oven, kita hanya coklat satu sisi daging babi.

Setelah daging babi ditenun, plum dibuang ke dalam kuali dan semuanya dipanggang dengan cuka balsamic untuk keasidan, sentuhan gula perang untuk mengimbangi keli, dan kicap atau tamari untuk unsur yang enak. Kerana manisnya plum boleh berubah-ubah, lebih baik untuk merasai sos pada akhirnya kerana mungkin memerlukan sedikit lebih banyak gula jika terlalu asam. Tuangkan sedikit mentega membantu menebal saus, menjadikannya berkilat, dan membawa semua perisa bersama-sama ke dalam satu jari-menjilati hasil yang baik.


Satu-Pan Basil-Plum Pork Chops

Hidangan 4

 • 2 sudu

  minyak zaitun

 • 4

  tulang tengah dalam potong daging babi (kira-kira 1 3/4 paun total)

 • Garam kosher

 • Lada hitam tanah baru

 • 1

  bawang merah, cincang halus (kira-kira 1/4 cawan)

 • 1 pound

  plum sederhana (kira-kira 4), dipotong dan dipotong menjadi kepingan tebal 1/2 inci

 • 1 sudu

  cuka balsamic

 • 1 sudu

  tamari atau kicap

 • 1 sudu

  dikemas cahaya atau gula perang gelap, ditambah lagi seperti yang diperlukan

 • 1 sudu

  mentega tanpa garam

 • 1/4 cawan

  daun basil segar yang dihiris nipis

Susun rak di tengah-tengah ketuhar dan haba hingga 400 ° F.

Panaskan minyak di dalam wajan besi besar atau pan ketuhar yang aman di atas panas hingga panas dan hampir merokok. Sementara itu, tepuk daging babi kering dengan tuala kertas. Menerusi musim penuh dengan garam dan lada. Masukkan daging babi ke kuali dan sear tidak terganggu sehingga keemasan coklat di bahagian bawah, 5 hingga 6 minit. Pindahkan ke plat besar.

Kurangkan haba ke medium, tambah bawang merah, musim dengan garam, dan masak, kacau sekali-sekala, sehingga lembut, kira-kira 1 minit. Keluarkan dari haba. Masukkan plum, cuka, tamari atau sos soya, dan 1 sendok teh gula perang dan kacau untuk menggabungkan. Letakkan daging babi yang dicelup ke atas plum dan tambah jus yang terkumpul di atas pinggan.

Panggang hingga daging babi mencantumkan 145 ° F pada termometer yang dibaca segera dimasukkan ke dalam bahagian tebal setiap pot, 6 hingga 10 minit bergantung pada ketebalan daging. Pindahkan daging babi kepada hidangan plat. Masukkan mentega ke kuali dan kacau sehingga cair sepenuhnya. Rasa saus dan musim dengan lebih banyak gula dan garam yang diperlukan. Taburkan dengan selasih dan sediakan sos plum di atas daging babi.

Nota Resipi

Penyimpanan: Leftovers boleh disimpan dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk sehingga 4 hari.