(Kredit imej: Sara Kate Gillingham)

Benar: Penulis buku masak sebenarnya memasak dari buku mereka sendiri. Saya menyimpan salinan buku-buku yang saya tulis di dekat dapur saya, anjing-eared dan bernoda. Salah satu resipi yang saya buat berulang-ulang adalah Roti Tanpa Semangkuk Semalaman dari The Cookbook Kitchn. Antara roti bakar pagi, makan tengah hari sekolah, makanan ringan petang, dan membersihkan sup malam, kita boleh dengan mudah meletupkan beberapa roti ini setiap minggu.

Seperti kebanyakan resipi dalam buku kami, ini mempunyai variasi, dan saya suka mengacaukan dengan nisbah tepung. Gandum keseluruhan adalah yang paling mudah, dan hari ini saya berkongsi resipi dengan anda.

(Kredit imej: Sara Kate Gillingham)

Rumah masak di mana-mana berhutang hutang terima kasih kepada Jim Lahey kerana roti yang tidak menghiraukannya yang luar biasa. Resipi ini disapu di internet seperti api api beberapa tahun lalu, dan siaran kami pada topik itu sentiasa merangsang perbualan panjang di bahagian komen. Resipi yang kami kongsi di sini adalah riff pada resipi asal Encik Lahey, tetapi menggabungkan semua petua dan trik yang telah kami ambil sejak bertahun-tahun sejak kami mula membuatnya.

Roti ini boleh disesuaikan dengan hampir semua jadual. Jika anda ditekan mengikut masa, tambah sedikit yis untuk mengurangkan masa yang semakin meningkat pada separuh. Atau ikuti resipi seperti itu, tetapi berikan diri anda sedikit masa tambahan dan buang doh di dalam peti sejuk sehingga anda sudah bersedia untuk membakarnya.

→ Arahan Langkah demi Langkah: Cara Membuat Roti Tanpa Knead


Roti Tanpa Gandum Bukan Gandum Keseluruhan

Membuat 1 roti

 • 1 1/2 cawan

  air

 • 1/4 sudu teh

  ragi kering atau segera aktif

 • 2 cawan

  tepung serbaguna

 • 1 cawan

  tepung gandum

 • 1 1/4 sudu teh

  garam

Campurkan air dan ragi dalam mangkuk besar dan biarkan berdiri sehingga ragi dibubarkan, kira-kira 5 minit. Masukkan tepung dan garam. Kacau membentuk adunan yang sangat basah. Pastikan semua tepung telah dimasukkan; doh harus merasa melekat pada sentuhan.

Tutup mangkuk dan letakkan di tempat yang hangat dan jauh dari trafik dapur selama 12 hingga 18 jam. Selepas naik, doh boleh disejukkan sehingga 3 hari jika anda tidak mempunyai masa untuk membakarnya dengan segera.

Matikan doh ke permukaan yang terapung ringan. Debu tangan anda dengan tepung. Bermula dengan tepi terdekat anda, angkat doh itu dan lipatnya pada dirinya sendiri. Seterusnya, ambil pinggir yang paling jauh dari anda dan lipat di atas doh juga. Ulangi dengan tepi ke kiri dan kanan. Doh harus dipegang bersama dalam pakej kemas. Taburkan dengan murah hati dengan tepung dan tutup dengan dishtowel kapas yang bersih. Biarkan doh naik sehingga dua kali ganda, kira-kira 2 jam (sedikit lebih lama jika sejuk dari peti sejuk).

Apabila anda melihat bahawa adunan hampir selesai, letakkan ketuhar 3 atau 1/3 (atau besar) Belanda atau periuk berat dengan ketuhar yang ketuhar di dalam ketuhar dan panaskan ketuhar kepada 475°F.

Untuk membakar roti, berhati-hati mengeluarkan mangkuk dari ketuhar dengan sarung tangan ketuhar dan keluarkan tudung. Debukan tangan anda dengan tepung dan kupas adonan dari kaunter. Tidak mengapa jika ia melekat; pengikis bangku boleh membantu memindahkan doh. Letakkan adunan doh ke dalam ketuhar Belanda. Berhati-hatilah untuk mengelakkan menyentuh bahagian panas periuk dengan tangan anda.

Tutup periuk dan kembalikan ke ketuhar. Bakar selama 30 minit. Keluarkan tudung dan teruskan baking selama 15 hingga 30 minit, sehingga roti bertukar coklat keemasan yang mendalam. Jangan takut untuk membiarkannya menjadi coklat yang mendalam di tempat. Jika anda tidak pasti jika ia telah selesai dibakar, anda juga boleh menyemak suhu dalaman adalah 200°F pada termometer segera baca.

Tanggalkan roti dari oven Belanda dengan spatula dan pateri tahan panas. Pindahkan ke rak dawai untuk menyelesaikan penyejukan. Tunggu hingga keping sehingga roti telah disejukkan ke suhu bilik.

Nota Resipi

Cuba tepung lain, seperti rai dan dieja, sebagai ganti separuh tepung serba guna.