(Kredit imej: Christine Han)

Apabila saya berusia 23 tahun dan baru berkahwin, saya berpindah ke England dengan beberapa beg duffel, beberapa kotak hadiah perkahwinan, dan resipi roti pisang keluarga saya. Resipi roti pisang adalah ibu saudara saya, yang melaluinya bersama ibu saya, yang menyerahkannya kepada saya. Ia merupakan peringatan di rumah, satu rawatan biasa yang boleh saya buat di rumah saya yang baru pulang dari rumah kanak-kanak saya.

Ia juga, ternyata, rahsia untuk berteman.

(Kredit imej: Christine Han)

Di tempat kerja roti pisang saya menjadi titik bercakap, dan kemudian komoditi panas. Lebih dari teh dan roti, saya dapat mengetahui rakan sekerja saya dan mereka mengenali saya. Cerita teh cerek teh menjadi asas persahabatan yang indah.

Saya mendapati roti pisang buatan sendiri adalah apa yang diperlukan oleh para pelawat ketika mereka bangun awal dengan jet lag; dibalut dengan benang, roti itu membuat hadiah-hadiah rumahtangga yang indah; dalam bentuk muffin, saya pergi merawat untuk ibu-ibu yang boleh makan dengan hanya satu tangan semasa mereka menyusu bayi mereka yang baru lahir.

Baca lebih lanjut: Bagaimana saya Membina Hidup Luar Negara, Terima kasih kepada Roti Pisang

Saya bakar banyak (ramai) roti roti pisang dan saya belajar beberapa perkara di sepanjang jalan. Mula-mula, lebih baik untuk membuat pelbagai roti (anda boleh membekukan tambahan). Kedua, kunci untuk lembap, roti seperti roti adalah pisang yang terlalu masak – yang hitam dan spottier kulit, lebih baik.


Roti pisang

Membuat 2 (9 inci) roti

 • Semburan semburan atau mentega tanpa sagu, untuk mencincang kuali

 • 2 1/2 cawan

  tepung serbaguna

 • 2 sudu teh

  serbuk penaik

 • 1 sudu teh

  garam

 • 2 cawan

  gula pasir

 • 2 tongkat

  (1 cawan) mentega tanpa santan

 • 6

  pisang terlalu masak, dihancurkan

 • 4

  telur besar, ringan dipukul

Susunkan rak di tengah-tengah ketuhar dan panas hingga 350 ° F. Coat 2 (9×5-inch) panci roti dengan semburan masak atau mentega; mengetepikan.

Letakkan tepung, baking soda, dan garam dalam mangkuk sederhana dan pukul untuk menggabungkan; mengetepikan.

Letakkan gula dan mentega dalam mangkuk pengadun berdiri dengan lampiran paddle. (Sebagai alternatif, gunakan pengadun tangan elektrik dan mangkuk besar.) Pukul pada kelajuan sederhana sehingga lembut dan cerah. Masukkan pisang dan telur dan pukul sehingga ditapis dengan teliti. Hentikan pengadun dan mengikis sisi mangkuk dengan spatula getah.

Dengan pengadun pada kelajuan rendah, perlahan-lahan tambah campuran tepung sehingga hanya digabungkan; jangan campur aduk. Bahagikan campuran antara dua kuali dan keluarkan bahagian atas dengan spatula.

Bakar sehingga tester dimasukkan ke dalam pusat roti keluar bersih 40 hingga 50 minit. Pindahkan ke rak dawai dan sejuk 10 minit. Flip roti dari kuali dan sejuk sepenuhnya pada rak dawai.

Nota Resipi

Pisang beku: Pisang beku keseluruhan boleh digunakan dalam resipi ini. Cairkan pisang, kemudian peras mereka keluar dari kulit; tidak perlu mashing!

Penyimpanan: Roti pisang yang sisa boleh dibalut dengan ketat dalam bungkus plastik dan disimpan pada suhu bilik sehingga 5 hari atau dibekukan sehingga 2 bulan.