(Kredit imej: Kimberley Hasselbrink)

Kembali ketika saya sedang mengerjakan pergeseran tanah perkuburan sebagai ahli farmasi hospital, makan malam memasak adalah perkara terakhir yang mutlak yang saya mahu lakukan ketika saya pulang ke rumah. Mujurlah, saya belajar bahawa saya dapat dengan cepat melepaskan beberapa bahan ke dalam periuk perlahan saya dan melepaskan diri, yakin bahawa saya akan bangun apabila sesuatu bermula berbau baik – seperti tulang rusuk Asia yang dipanggang dengan lambat.

(Kredit imej: Kimberley Hasselbrink)

Sudah tentu, apabila saya mempunyai masa untuk memasak, saya menyediakan hidangan ini satu hingga dua hari terlebih dahulu dan simpan hidangan yang dimasak di dalam peti sejuk agar rasa lebih sempurna. Rusuk pendek melepaskan sejumlah besar lemak ke dalam kuah semasa proses memasak, yang boleh anda keluarkan dengan mudah apabila lemak sejuk mengeringkan.

Jika ditekan mengikut masa, anda boleh melangkau keriting daging; ia masih akan terasa luar biasa. Juga, jika anda tidak mempunyai periuk perlahan, jangan peluh. Sebaliknya, masak rebusan dalam periuk tahan api yang ditutupi pada 300˚F selama tiga hingga empat jam, atau sehingga lembut.

Nota Tester

Biasanya sebahagian besar daripada resipi yang menyeramkan menyengat daging, tetapi itulah bahagian jenius resipi ini – tulang rusuk pendek hanya dengan cepat dilihat di bawah pencuci ayam sebaliknya menghapuskan mana-mana memasak dapur.

Sos adalah cinch untuk membuang bersama dalam pengisar, dan terdapat banyak sisa cair yang kenyal untuk menjaga daging lembab. Jangan lupa ketumbar segar di hujungnya – ia membantu menambah beberapa rasa cerah!

Christine, Mei 2015


Ribut Keseimbangan Korea Selatan

Hidangan 4 hingga 6

 • 6 pound

  tulang dalam rusuk daging lembu gaya Inggeris, lebih baik diberi makan rumput

 • Garam kosher

 • Lada tanah baru

 • 1

  pir sederhana atau pir Asia, dikupas, dibakar, dan dicincang dengan kasar

 • 1/2 cawan

  kelapa aminos (seperti ini)

 • 6 ulas

  bawang putih, dikupas dan dicincang secara kasar

 • 3

  bawang merah, kira-kira cincang

 • 1

  sekeping halia, kira-kira saiz ibu jari anda, potong 2 keping

 • 2 sudu teh

  sos ikan, seperti sos ikan Red Boat

 • 1 sudu

  cuka kelapa

 • 1 cawan

  sup ayam organik

 • Sejumlah kecil kira-kira cilantro segar dicincang

Panaskan pedaging anda dengan rak 6 inci dari elemen pemanasan. Musim rusuk dengan bebas dengan garam dan lada dan letakkan tulang rusuk, bahagian tulang atas, di atas lembaran pembakar berlapis kerajang. Buang tulang rusuk selama 5 minit dan kemudian flip mereka dan masak selama 5 minit lagi.

Tumpukan tulang rusuk dalam satu lapisan dalam periuk perlahan. Saya meletakkan mereka di sebelah mereka untuk menjejalkan mereka semua dalam periuk. Tarik pir, kelapa aminos, bawang putih, bawang merah, halia, sos ikan, dan cuka dalam pengisar dan serbuk sehingga halus. Tuangkan sos secara merata ke atas rusuk dan tambah sup ayam ke dalam periuk.

Tutup dengan tudung, tetapkan periuk perlahan pada rendah, dan biarkan tulang rusuk rebus selama 9 hingga 11 jam.

Apabila tiba masanya untuk berkhidmat tulang rusuk, keluarkan daging dari periuk perlahan dan letakkannya pada pinggan hidangan. Biarkan cecair bertekstur selama 5 minit dan kemudian melepaskan lemak jika anda mahu. Laraskan perasa dengan garam dan lada, dan tuangkan secawan sos atas tulang rusuk. (Sebagai alternatif, simpan dalam sekejap dan hancurkan lemak di bahagian atas sebelum memanaskan semula dan berkhidmat.)

Taburkan pada ketumbar cilantro dan sajikan sos yang tersisa di sisi.

Nota Resipi

Ribbons Pendek Dikenakan: Masak rebus dalam periuk ovenproof yang ditutupi pada 300˚F selama 3 hingga 4 jam, atau sehingga lembut.