(Kredit imej: Joe Lingeman)

Kentang tumbuk membuat makanan sedikit lebih baik. Dan mari jujur ​​- ia tidak akan menjadi Thanksgiving tanpa mereka. Malangnya, saya datang dari barisan panjang kentang yang terlupa. Satu keluhan biasa mendengar setiap Kesyukuran adalah, “Kentang lenyek!” Ini mungkin salah satu daripada tiga perkara: Mana-mana orang yang terlupa untuk memulakannya, seseorang lupa bahawa mereka sedang memasak (jadi kentang menjadi kentang goreng berair), atau seseorang terlupa di dapur dan kentang tumbuk sejuk pada waktu mereka tekan meja.

Ini selalu mengganggu saya. Maksud saya, kami bercakap kentang tumbuk di sini. Keajaiban kentang tumbuk. Jadi saya berikan untuk menukar warisan kentang mashed keluarga saya. Syukurlah, ianya sangat mudah.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Rahsia saya untuk kentang tumbuk yang hebat? Pemasak tekanan elektrik. (Dan bercuti “lakukan” senarai yang termasuk “memulakan kentang” yang ditulis dengan merah dengan bulatan di sekelilingnya.) Sekarang, tangisan hanya mendengar tentang kentang tumbuk di sekeliling meja saya adalah tentang bagaimana baik mereka ternyata.

Dan kentang tumbuk ini sangat baik. Ini bukan jalan pintas percutian semata-mata kerana mengambil jalan pintas. Kentang tumbuk yang dibuat dalam periuk tekanan keluar dengan lancar dan beraroma setiap kali. Tambahan lagi, terima kasih kepada tetapan “tetap hangat”, saya tidak pernah risau tentang melayani kentang tumbuk sejuk. Ia menang di sekeliling.

Selain daripada menggunakan periuk tekanan, tidak ada rahsia untuk kentang tumbuk saya. Anda hanya mengupas jumlah kentang yang baik, tumpukan mereka ke dalam periuk tekanan, tambah sedikit air, dan tekan beberapa butang. Anda tidak perlu untuk mengadu kentang.

Selepas memasak di bawah tekanan tinggi selama beberapa minit, kentang lembut dan dibaca untuk mash. (Dan jika mereka tidak lembut, mudah untuk mengembalikan tudung ke periuk dan menambah beberapa minit masa memasak.)

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Cara kegemaran saya untuk kentang “mash” adalah menggunakan mixer pegang tangan. Oleh itu, secara teknikal, saya membuat kentang yang disebat, tidak dibuang. Sekiranya anda lebih suka kentang tumbuk yang padat, dapatkan masher kentang, kilang makanan, atau pengadun elektrik.

Pastikan anda melangkau pengisar pencuci atau pemproses makanan, kerana tindakan pantas kedua-dua alat ini merosakkan kanji dalam kentang. Kanji ini bercampur dengan cecair di dalam kentang dan berubah menjadi kekacauan bergetar, yang membuat eksperimen sains yang menyeronokkan dan hidangan sampingan yang mengerikan.

Selepas mashing kentang, cuci masukkan periuk tekanan. Ini menghilangkan kanji yang melekat pada periuk dari memasak kentang. Berikan mentega bahagian bawah dan sisi periuk, tambah percikan krim berat ke bawah periuk, letakkan kentang leci ke dalam periuk, dan aktifkan tetapan “panaskan”. Kacau kentang kadang-kadang untuk mengelakkan mereka daripada melekat ke bawah periuk. Jika anda mempunyai penutup kaca untuk periuk tekanan anda, ini adalah masa yang baik untuk menggunakannya. Jika tidak, pastikan injap pada tudung kekal di kedudukan pembuangan.

Apabila bersedia untuk berkhidmat, pindahkan kentang ke hidangan hidangan dan atas dengan tepung mentega dan beberapa kucai dicincang. Kemudian bersiaplah untuk mendengar kawan-kawan dan keluarga anda “ooh and aah” atas kentang tumbuk yang sempurna. Rahsia betapa mudahnya mereka buat selamat dengan saya.

Pot Krew Segera

Hidangan 8

 • 1 1/2 cawan

  air

 • 4 pound

  kentang russet, dikupas

 • 2 cawan

  separuh dan separuh atau susu keseluruhan, hangat

 • 8 sudu

  (4 auns) mentega unsalted, pada suhu bilik

 • 2 sudu teh

  garam kosher

 • Lada hitam tanah baru (pilihan)

 • Untuk tetap hangat:
 • 1 sudu

  mentega, pada suhu bilik

 • 3 sudu

  separuh separuh atau susu keseluruhan

 • Untuk berkhidmat:
 • 1 sudu

  cendawan segar dicincang (pilihan)

 • 2 sudu

  mentega sejuk (pilihan)

Tetapkan rak dawai ke bahagian bawah periuk tekanan elektrik 6-kuartram. Tambah air. Letakkan kentang di rak. Tutup dan tutup penutup. Tetapkan masa masak selama 20 minit pada tekanan tinggi.

Apabila masa memasak berakhir, jangan buang periuk tekanan. Benarkan tekanan untuk melepaskan secara semula jadi; ini boleh mengambil masa kira-kira 15 minit. Apabila injap tekanan jatuh, buka tudung dan pindahkan kentang ke mangkuk besar.

Tambah separuh separuh atau susu dan mentega. Mash dengan masher kentang, kilang makanan, atau penaik. (Atau cambuk kentang dengan pendirian atau pengadun genggam pada kelajuan rendah dengan lampiran paddle. Jangan gunakan pengisar pencincang atau pemproses makanan.) Masukkan garam, musim dengan lada jika dikehendaki, dan kacau untuk menggabungkan. Rasa dan tambah garam dan lada yang diperlukan.

Untuk memastikan kentang tumbuk hangat, cuci masukkan periuk tekanan untuk mengeluarkan kanji masak. Kembali masukkan ke dalam periuk tekanan dan jaga bahagian bawah dan sisi sisipan dengan mentega. Tambah separuh separuh atau susu. Sudu dalam kentang tumbuk hangat tetapi jangan kacau. Tutup dengan tudung kaca atau penutup periuk tekanan. Jika menggunakan penutup periuk tekanan, pastikan untuk mematikan injap kedapnya. Hidupkan tetapan “simpan hangat”. Perlahan-lahan kacau kentang setiap 20 hingga 30 minit untuk mengelakkan mereka daripada melekat pada periuk.

Apabila bersedia untuk berkhidmat, sudu ke dalam hidangan hidangan dan teratas dengan kucai cincang dan beberapa gumpalan mentega.

Nota Resipi

Penyimpanan: Leftovers boleh disimpan dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk sehingga 4 hari. Isu semula sisa dengan kaedah ini.