Pembuka makanan kegemaran saya adalah urusan mudah: mudah dibuat, mudah dimakan. Cawan timun kecil yang elegan itu sesuai dengan rang undang-undang dengan baik, dengan bonus tambahan menjadikannya kelihatan seolah-olah mereka lebih sukar untuk dibuat daripada mereka. Dipasangkan dengan gin & tonik, ini adalah jumlah kemenangan pesta makan malam.

Cucumbers dan soba adalah pasangan klasik dan salah satu yang tidak pernah menjadi tua untuk saya. Mie buckwheat soba mempunyai rasa bersayap yang boleh menjadi sedikit kuat dengan sendiri tetapi tepat apabila ditetapkan terhadap timun sejuk dan ringan. Sos asin, asin mengikat semuanya.

Ini adalah makanan ringan dua gigitan, tiada peralatan yang diperlukan. Mie soba mempunyai tekstur yang lebih kasar daripada jenis mi yang lain, jadi saya mendapati bahawa mereka terus makan dalam cawan walaupun selepas mengambil gigitan. Anda boleh memasangnya beberapa jam lebih awal dari masa ke masa, tetapi sejak mi menyerap sos, simpan sedikit untuk sudu di atas puncak sebelum berkhidmat.


Soba sejuk dalam Cucumber Cups

Membuat satu dozen; Resipi mudah digandakan

 • 2

  timun besar

 • 4 auns

  mi soba (biasanya separuh pakej)

 • 2 sudu

  cuka beras

 • 1 1/2 sudu

  sos soya

 • 1 sudu

  minyak bijan

 • 3

  bawang hijau, sangat nipis dihiris

Kupas timun dan potong 1 inci ke 1 1/2 inci tebal. Singkirkan middles untuk membuat cawan. Ini paling mudah dilakukan dengan baller melon; anda juga boleh menggunakan pisau untuk membuat potongan awal dan kemudian gunakan sudu limau gedang atau sudu makan malam untuk mengosongkan dinding.

Bawa periuk air ke dalam reneh dan masak mi soba mengikut arahan pakej, biasanya 6 hingga 8 minit. Tuangkan dan bilas mi di bawah air sejuk. Pindahkan ke mangkuk.

Pukul bersama cuka beras, kicap, dan minyak bijan dalam mangkuk kecil. Tuang setengah sos ke atas mi. Tambahkan bawang hijau ke mi, simpan beberapa untuk menghias, dan perlahan-lahan melemparkan mi untuk melapisi mereka dengan sos. Mie soba agak rapuh, jadi tangan anda cenderung menjadi alat terbaik untuk tugas ini.

Pek setiap cawan timun dengan mie, memutarnya sedikit untuk membantu mereka menyelesaikan cawan. Tuangkan 1/4 sudu teh atau sos yang disediakan di atas mi dalam setiap cawan dan taburkan bahagian atas dengan beberapa bawang hijau.

Hidangkan segera atau tutup dan berehat selama beberapa jam. Jika menyejukkan, tunggu untuk menambah sos resipi sehingga sebelum makan sebagai mi cenderung menyerap sos.

Nota Resipi

Memasak Tambahan: Middles timun yang dibuang boleh dicincang untuk salad atau digunakan untuk membuat air timun.

Berkaitan: 11 Mi Asia Tanpa Gluten

(Imej: Emma Christensen)