Rainbow sprinkles mengubah sesuatu ke dalam pesta. Bagaimana lagi anda boleh menerangkan populariti Funfetti cerah? Apabila kami melontarkan pesta ulang tahun S’mores untuk kakak saya, saya tahu bahawa taburan harus menjadi sebahagian daripada rancangan itu. Dan apa tempat yang lebih baik untuk meletakkan taburan, tetapi dalam marshmallow? Gula berwarna, dicampur menjadi gula berbulu, panggang pada S’more. Bunyi betul kepada saya.

Marshmallows buatan sendiri sebenarnya agak mudah, seperti yang ditunjukkan oleh Emma dengan begitu berkesan, memberikan kita marshmallow serbuk vanila dan coklat. (Ya, bir!)

Kaedah asas untuk marshmallows seperti ini: Campurkan beberapa air dan gelatin dan sisihkan. Kemudian panaskan gula dan jagung sirup sehingga mencapai suhu tertentu, dan tuangkan ini ke atas gelatin. Campurkan dalam pencampur berdiri berguna anda untuk sedikit masa, dan voilá! Campuran marshmallow yang melekit. Sebarkan dalam kuali, biarkan sejuk, kemudian potong ke dalam kotak. Selagi termometer tidak menakutkan anda dan anda mempunyai pengadun yang kukuh, ini lebih mudah daripada kek.

Dan ini marshmallow tertentu sebenarnya rasa agak seperti kek. Saya menambah dos yang besar dengan vanilla dan beberapa perisa mentega, dan bercampur dengan banyak taburan. Mereka rasa sedikit mentega dan sangat mellow, dengan pop timbul dari taburan di setiap gigitan. Mereka manis dan sedikit over-the-top, dan oh-so menyeronokkan. Anda juga boleh menggunakan taburan buatan sendiri.

Di pesta itu, kami menumpuk beberapa marshmallow yang tinggi di atas S’more dan menyanyikan Happy Birthday – dan kakak saya bersetuju ia lebih baik daripada kek.

Kek Hari Lahir Marshmallows dengan Sprinkles

Membuat kira-kira 64 (1 inci) marshmallow persegi

 • 3/4 cawan

  gula serbuk

 • 1/2 cawan

  tepung jagung

 • 3/4 cawan

  taburan berwarna-warni, dibahagikan

 • 3 sudu

  (biasanya 3 paket) gelatin serbuk yang tidak bercampur-campur

 • 2 sudu

  ekstrak vanila

 • 2 sudu teh

  perisa mentega

 • 1 1/4 cawan

  sirap tebu atau sirap jagung

 • 1 1/2 cawan

  gula pasir

 • 1/4 sudu teh

  garam

Sembur pan 8×8 inci dengan semburan baking. Gunakan tuala kertas untuk mengelap kuali dan pastikan ada filem nipis di setiap permukaan, sudut, dan sampingan. 

Pukul bersama gula tepung dan tepung jagung dan gunakan sieve kawat untuk mengetuk lapisan tebal campuran jagung di bahagian bawah kuali. Selaraskan lapisan taburan, kira-kira 2 sudu besar, di atas tepung jagung. 

Masukkan gelatin di dalam mangkuk pengadun berdiri. Campurkan 1/2 cawan ditambah 2 sudu air sejuk, vanila, dan perasa mentega dalam cawan ukur dan tuangkan ini di atas gelatin sambil mengusap lembut dengan garpu. Berterusan berterusan sehingga gelatin mencapai konsistensi epelau dan tiada ketulan besar. 

Tuangkan 3/4 cawan air menjadi cawan ukur, kemudian tambahkan sirap jagung. Tuangkan ke dalam periuk 3-kuar atau lebih besar, dan kacau dalam gula dan garam. Bawa mendidih ke atas api yang sederhana tinggi. 

Kerana ia datang ke mangkuk, sesekali celupkan kuah pastri anda ke dalam air dan sikat ke tepi periuk. Ini menghalang kristal gula dari jatuh ke dalam cecair, yang boleh menyebabkan sirap menjadi kristal. Sekiranya anda tidak mempunyai kuah pastri, tutup kuali selama 2 minit sekali campuran itu mendidih supaya stim boleh mencuci pinggan.

Jangan kacau gula sebaik sahaja ia mendidih atau ia boleh menjadi kristal.

Klipkan termometer gula-gula ke sisi kuali dan terus mendidih sehingga campuran gula mencapai kira-kira 247 ° F hingga 250 ° F. Ambil kuali dari haba dan keluarkan termometer.

Dengan pengadun pada kelajuan rendah, perlahan-lahan dan tuangkan sirap gula panas ke tepi mangkuk ke dalam gelatin. Campuran boleh berbuih – hanya perlahan-lahan dan berhati-hati. Apabila semua sirap telah ditambah, tutup mangkuk dengan kain dan meningkatkan kelajuan tinggi (kain itu melindungi dari splatters). 

Pukul selama 12 minit pada salah satu daripada dua kelajuan tertinggi. Apabila siap, campuran harus kelihatan seperti meringue berkilat dan membentuk tinggi, tajam jika anda menyentuhnya dengan jari anda. Jika anda mengangkat pemukul pengadun anda dan biarkan campuran jatuh dalam reben, riben-riben itu harus tetap tersendiri dan muntah di permukaan selama beberapa saat sekurang-kurangnya. 

Tambah 1/2 cawan taburan dan denyut penggera sebentar untuk memasukkannya. Angkat whisk di bahagian luar dari mangkuk dan nadi sekali lagi ia berputar sebanyak campuran marshmallow yang mungkin. 

Menggunakan spatula yang sengit, gosok campuran marshmallow ke dalam kuali yang disediakan. Ia akan sangat tebal dan lengket, jadi jangan bimbang tentang mendapatkan setiap bit terakhir dari mangkuk. Hanya dapatkan seberapa banyak yang anda boleh.

Basahkan jari-jari anda dan lancar bahagian atas sehingga ia juga. Taburkan bahagian atas marshmallow yang disembuhkan dengan taburan yang tinggal. Biarkan campuran yang duduk keluar selama sekurang-kurangnya 2 jam untuk menetapkan dan menyembuhkan.

Taburkan bahagian atas campuran marshmallow dengan lebih banyak gula tepung dan campuran jagung. Hidupkan marshmallow ke permukaan kerja anda. Gunakan spatula untuk membuangnya keluar dari kuali jika perlu. Taburkan campuran gula yang lebih serbuk di atas.

Menggunakan pisau tajam atau roda pizza, potong marshmallow ke dalam kiub 1 inci. Ia membantu untuk mencelupkan pisau anda ke dalam air setiap beberapa luka. Tumbuhkan setiap persegi dalam campuran gula tepung supaya semua sisi bersalut rata.

Marshmallows akan menyimpan dalam bekas kedap udara pada suhu bilik selama beberapa minggu. Salutan marshmallow yang tersisa boleh disimpan dalam bekas yang dimeteraikan selama-lamanya.

(Imej: Faith Durand; David & Deborah Hopler daripada D Photography & Video Squared)