Seperti Iman, saya suka gabungan jeruk dan tarikh. Kaya dengan kemanisan semulajadi, pasangan ini membuat mudah (tidak menyebutkan gluten bebas, bebas gula tanpa gula, dan vegan!) Pencuci mulut hari minggu. Saya suka mengatur mereka di atas pinggan bersama dengan badam panggang kayu manis dan sebatian pudina untuk cara yang elegan dan suka bermain untuk menamatkan makanan.

Untuk hidangan seperti ini, seronok untuk mencampur sekurang-kurangnya dua jenis dan warna oren, termasuk oren darah dramatik, yang membawa sedikit rasa beri merah. Gunakan apa sahaja yang anda ada, walaupun. Anda juga boleh meningkatkan sitrus dengan gerimis bunga bunga oren wangi jika anda suka; ia indah dengan atau tanpa. Bagi tarikh, saya dapati bahawa semua buah-buahan boleh mengamalkan rasa manisnya, tetapi memotongnya ke dalam slivers memberikan bulu-bulu yang indah, bukannya sudu, karamel di seluruh hidangan.

Untuk membawa lapisan rasa dan tekstur yang lain, saya cadangkan penambahan badam. Untuk resipi yang vegan dan rendah gula, buang kacang dalam campuran minyak kelapa, madu agave, dan kayu manis, dan panggang sehingga toasty. Jika sekatan diet tidak menjadi perhatian, jangan ragu untuk menggantikan madu atau membuat lebih banyak badam manisan tradisional dengan putih telur dan gula.

Orange, Almond & Date Salad

Hidangan 4

 • 1 sudu teh

  minyak kelapa, cair

 • 1 sudu teh

  madu Agave

 • 1/4 sudu teh

  kayu manis

 • Garam

 • 1/4 cawan

  badam mentah

 • 4 hingga 6

  oren, bergantung kepada saiz

 • 1/4 sudu teh

  air bunga oren (pilihan)

 • 4

  tarikh, dihiris nipis

 • 1 sudu

  chiffonade pudina

Panaskan ketuhar hingga 325 ° F.

Dalam mangkuk kecil, gabungkan minyak kelapa, madu agave, kayu manis, dan garam smidgen (tidak terlalu banyak, hanya jejak). Tambah badam dan tuangkan ke kot. Menyebarkan badam dalam satu lapisan pada helai baking sheet. Bakar, kacau sekali atau dua kali, sehingga dibakar – kira-kira 10 minit. Percuma sebelum menggunakan. (Boleh membuat dan menyimpan di dalam bekas kedap udara.)

Slice ends off setiap oren. Berdiri setiap jingga tegak dan potong kulit dan pith, mengikuti lengkung oren. (Untuk panduan visual, lihat langkah 2 dan 3 Cara Segmen Orange.) Potong setiap oren ke pusingan tebal 1/4 inci dan keluarkan sebarang biji.

Susun kepingan oren di atas pinggan. Gerimis dengan air bunga jingga, jika menggunakan. Tanggal penebangan, badam, dan pudina di atas, dan berkhidmat.

Berkaitan: Resipi: Jeruk Dengan Lavender dan Mint

(Imej: Emily Ho)