(Kredit imej: Emma Christensen)

Resipi ini adalah mengenai kepercayaan. Kerana saya tahu okra boleh menjadi jualan yang sukar. Saya faham. Dan saya tidak akan memberitahu anda bahawa ini bakar okra panggang rasa seperti kentang goreng atau apa-apa lagi – mereka rasa seperti okra. Yang saya cintai.

Saya suka dengan tanah dan tidak dapat disangkal hijau rasa. Saya suka bit hangus yang mendapat rangup di grill (yang, diakui, agak seperti goreng). Saya suka cara biji pop antara gigi saya. Inilah resipi yang dibuat jatuh cinta dengan okra. Percayalah kepada saya.

(Kredit imej: Emma Christensen)

Anda mungkin tertanya-tanya tentang faktor lendir di sini. Oh, faktor lendir yang ditakuti! Oleh kerana okra cepat dimasak di atas api yang tinggi dan kerana setiap buah tetap utuh dalam alam okra kecilnya sendiri, faktor lendir diminimalkan dalam resipi ini. Fikirkan “berkrim” daripada “berlendir” dalam hal ini. (Kepercayaan.)

Sudah tentu, jika okra adalah menjual yang sukar, sos cili ini tidak pasti. Seperti yang saya suka okra, ia masih memerlukan sesuatu untuk jazz itu. Sesuatu yang membezakan keduniaan dan menambah sedikit zing. Sesuatu seperti paprika chipotle pedas dan jus kapur bercampur dengan sos krim masam dan mayo. Ya, itu akan melakukannya dengan baik. Jika anda mempunyai sos sisa, dengan cara itu, simpan untuk menyebarkan sandwich dan burger atau hanya makan dengan sayuran mentah. Ia menyimpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya seminggu – mungkin lebih.

(Kredit imej: Emma Christensen)

(Kredit imej: Emma Christensen)

Satu lagi hujah untuk okra panggang ini: ia membuat pembuka parti yang hebat. Selain menjadi cepat dan mudah untuk panggang, mereka tidak dijangka dan menarik. Sudah tentu, anda boleh mencuba hanya satu. Untuk bersikap sopan, tentu saja. Dan kemudian, seperti mana-mana makanan ringan renyah, masin, dan menarik, tiba-tiba mereka pergi. (Kepercayaan.)

(Kredit imej: Emma Christensen)

Okra panggang dengan Sos Cip Chipotle Pedas

Hidangan 4 hingga 6

 • 1 pound

  okra berukuran jari

 • 1 sudu

  minyak zaitun

 • Garam dan lada halus

 • 1/2 cawan

  krim masam

 • 1/4 cawan

  mayonis

 • 1

  chipotle di adobo, kira-kira cincang (benih dikeluarkan, jika dikehendaki)

 • 1 sudu

  sos adobo dari tin cipot

 • 1 sudu

  jus limau

 • 1/8 sudu teh

  garam

Panaskan panggangan untuk panas yang tinggi. Sekiranya gelas panggang anda begitu luas sehingga okra mungkin terjatuh, gunakan kuali panggang sayuran atau tombak okra yang disediakan pada lobster.

Sediakan okra dengan menghiris setiap orang ke bawah, berhenti hanya pendek dari atas. Ini membantu okra memasak lebih merata dan mencipta bit yang lebih renyah. Tarik okra dalam mangkuk campuran dengan minyak zaitun dan sebati garam dan lada. (Jika perlu untuk memanggang, tombak okra pada lidi, seperti kebab.)

Campurkan krim masam, mayonis, cipotle, sos adobo, jus kapur, dan garam dalam pengisar atau dalam cawan pengukur pengisar rendaman. Campurkan sehingga dikombinasikan secara menyeluruh. Rasa dan tambah sos adobo, jus kapur, atau garam secukup rasa. Pindahkan saus ke cawan hidangan kecil.

Apabila panggangan siap, hamparkan okra keluar dalam satu lapisan di atas gril (atau di kuali gril). Tutup dan masak selama kira-kira 2 minit. Keluarkan penutup dan flip okra untuk panggang sisi lain. Teruskan memanggang, membalikkan seperti yang diperlukan, sehingga okra sama rata di atas semua pihak, satu lagi 3 hingga 5 minit (5 hingga 7 minit).

Pindahkan okra bakar ke piring hidangan dan sediakan dengan sos cipotle. Okra adalah yang terbaik jika dimakan dengan serta-merta, semasa masih panas dari pemanasan.

Nota Resipi

Cipotles sisa di adobo: Pindahkan sisa chiles dan sos adobo dari kaleng mereka ke balang yang bersih atau bekas yang boleh ditutup. Simpan di dalam peti sejuk selama beberapa minggu atau membekukan bahagian kecil sehingga 3 bulan.

Tiada panggangan? Cuba ini! Anda juga boleh memanggang okra dalam api yang tinggi di dalam ketuhar atau dalam kuali besi panas panas yang panas yang panas. Okra akan rasa sedikit kurang smokey, tetapi akan menjadi kurang enak.