Terdapat banyak resipi pencuci mulut yang cemerlang yang memanfaatkan buah persik musim panas yang baik. Sesetengahnya adalah semudah meniup beberapa bahagian dengan minyak zaitun dan membuangnya ke panggangan, sementara yang lain, seperti tukang sepatu atau ais krim yang baru, memerlukan lebih banyak usaha. Resipi mudah ini – orang dewasa yang mengambil klasik kanak-kanak – jatuh pada akhir perkara yang menarik. Kacang irisan dibuang ke dalam sos mentega coklat yang dibakar dan dibuang dengan mahkota krim yang hampir tidak pernah disebat. Bagi saya ia terasa seperti musim panas di dalam mangkuk.

Seperti kebanyakan orang Southerners yang lapar, saya mempunyai resipi resipi yang saya berikan kepada sekali musim percikan musim sejuk Georgia. Anda boleh bertaruh bahawa saya minum banyak bellinis di teras belakang dan berkhidmat sehingga pinggan mangkuk mentega selepas makan tengah hari yang panjang. Dan mungkin kawan-kawan saya semakin sakit dengan cabutan manis dan pedas yang saya beri hadiah mereka tahun demi tahun? Tetapi selepas saya telah mengeluarkan semua (peach) berhenti, ia benar-benar tidak menjadi lebih baik daripada menggigit berair lurus dari buah masak, masak manis itu sendiri.

Saya akan sentiasa ingat bagaimana bapa saya, pada pagi hujung minggu yang hangat, perlahan-lahan akan menikmati sarapannya – semangkuk persik-persik yang dihiris tipis di dalam krim berat dingin. Dia akan sering melemparkan gigitan terakhirnya ke dalam oatmeat saya yang tidak lama lagi, perbuatan yang murah hati yang mungkin bermula dengan obsesi saya dengan gabungan dunia lain yang masih saya rindukan untuk hari ini.

Ini mengambil segar pada persediaan bapa saya menaikkan beberapa takik, menjadikannya pencuci mulut yang sempurna untuk berfungsi pada hari musim panas yang malas. Kacang dapat dilemparkan ke dalam sos mentega coklat dan kemudian ditinggalkan pada suhu bilik untuk menyejukkan, dan krim boleh dibawa dengan cepat sebelum disajikan. Usaha yang minimum dan haba yang minimum membuat ini mempraktikkan cuaca panas yang ideal – dan untuk sesetengahnya, ia mungkin hanya mewujudkan pagi yang sempurna.

Brown Butter Peaches & Chantilly Cream

Hidangan 4 hingga 6

 • Untuk pic:
 • 3 sudu

  mentega tanpa garam

 • 2 sudu

  gula perang ringan, secukup rasa

 • 1 sudu teh

  pasta kacang vanili atau ekstrak vanila

 • 1 pound

  (3 hingga 4 keseluruhan) pic masak, dikupas dan potong iris 1/4 inci (Lihat Nota Resipi)

 • Untuk krim chantilly:
 • 1 cawan

  krim cambuk berat sejuk

 • 1 sudu

  gula gula-gula

 • 1 sudu teh

  pasta kacang vanili atau ekstrak vanila

Bagi pic, cairkan mentega dalam kuali berat di atas api sederhana. Teruskan memasak, berpusing-pusing seketika, sehingga toasty dan coklat keemasan, kira-kira 10 minit. Masukkan gula perang dan kacau sehingga cair. Matikan haba dan kacau di dalam vanila dan pic. Benarkan sejuk.

Untuk krim chantilly, pukul krim berat ke dalam mangkuk campuran (atau pada tetapan paling bawah dalam pencangkuk berdiri) selama 30 saat atau lebih. Masukkan gula dan vanila gula-gula dan teruskan hingga pukul lembut hanya mula terbentuk. (Saya lebih suka untuk menjadi berair cukup untuk hujan renyai.)

Bahagikan kepak ke dalam mangkuk kecil dan atas dengan sudu krim.

Nota Resipi

Sekiranya pic tidak terlalu lembut, anda boleh mengupasnya dengan alat pengupas sayuran bergerigi. Jika mereka terlalu masak untuk mengendalikan dengan alat pengupas, sebaiknya memadamkannya. Potong ‘x’ di bawah setiap pic. Masak dalam periuk besar air mendidih selama 15 hingga 30 saat. Tempatkan dalam mandi ais untuk menghentikan memasak. Kupas dengan jari atau pisau berpasangan.