Memerlukan topi ais krim yang mudah dan mind-blowingly good? Mempunyai beberapa gula-gula ganti di tangan? Ganache berkrim ini, dibuat dengan menggunakan pelbagai jenis bar coklat bersaiz menyenangkan, dijamin menjadi makanan ringan sampah kegemaran baru anda. Tetapi hati-hati, itu ketagihan!

Saya terobsesi dengan bar gula-gula sebagai seorang remaja, bahkan lebih-lebih lagi selepas saya menguasai wang makan tengah hari dan menanggung kuasa mesin layan diri sekolah menengah saya. Saya adalah seorang kanak-kanak beracun, jadi tidak ada orang yang terkejut dengan jumlah bar Twix yang saya makan dalam satu hari. (I masih ada berasa malu!) Sayangnya cinta saya untuk gula tidak berkurang, tetapi sekurang-kurangnya saya telah belajar untuk mengendalikan keinginan rongga saya yang lebih mendalam.

Saya tidak membeli bar gula lagi. Beberapa kali saya semua telah berakhir dengan kekecewaan yang sedikit: mereka hanya tidak sebaik yang saya ingat. (Snickers ais krim menjadi pengecualian. Mereka bodoh lazat.) Datang jatuh, bagaimanapun, saya masih merasakan perasaan gembira ketika gula-gula Halloween mula muncul di pasaran. Syukurlah satu beg yang dibeli lebih awal biasanya lebih daripada cukup untuk memenuhi keperluan saya untuk nostalgia zaman kanak-kanak.

Saya sedang membeli-belah pada hari yang lain, menggelengkan kepala saya dengan melihat semua hiasan trick-or-treat sudah keluar, ketika saya teringat resipi yang saya lihat untuk sos bar Milky Way untuk ais krim. Walaupun mereka tidak pernah menjadi salah satu kegemaran saya, saya tertarik dengan idea mencairkan mereka menjadi ganache berkrim. (Saya tahu, bunyi yang baik, betul ?!) Ketika saya berdiri di lorong, saya tertanya-tanya apakah ia boleh dibuat dengan mana-mana jenis bar gula-gula? Saya mengambil kesempatan dan melambungkan beg merebut bar bersenang-senang ke dalam kereta.

Semasa saya mengoyakkan pembalut kecil, saya mengambil peluang untuk mencuba barang-barang. (Kerja perk!) Ia telah disahkan sekali lagi: Saya tidak lagi menikmati gula-gula berlebihan. Namun saya mempunyai harapan untuk resipi ini, dan satu jari mencelup ke dalam periuk adalah semua yang saya perlukan untuk mengayuh saya ke sisi gelap. Glaze kaya ini jauh lebih besar daripada jumlah bahagiannya. Setelah cair, ganache menjadi coklat-y, karamel-y, dan nougat-y dalam satu. Ia adalah benar-benar bahagian terbaik dari ais krim es krim semua dalam satu sos yang penuh semangat.

Saya perlu memberi amaran kepada anda walaupun, ia agak ketagihan. Walaupun usaha saya yang paling hebat untuk menikmati kesederhanaan, saya terus mencari diri sendiri dengan hanya periuk dan sudu. Saya tidak boleh mengatakan tidak! Panggil pejalan kaki, atau panggil apa yang anda kehendaki. Saya akan memanggilnya top ais krim kegemaran saya yang baru.

Sos krim Candy Bar

Membuat kira-kira 1 cawan

  • 12

    bar gula-gula bersaiz menyenangkan, seperti Milky Way, Snickers, dan / atau Three Musketeers

  • 1/2 cawan

    krim tebal

Gosokkan bar gula-gula ke dalam kepingan dan letakkan dalam periuk kecil bersama-sama dengan krim berat. Masak dengan api sederhana sederhana, kacau kerap, sehingga coklat dicairkan dan sosnya berkrim, kira-kira 5 minit. Hidangkan panas di atas ais krim (atau nikmati kosong dengan sudu.)

Leftovers boleh dilindungi dan disimpan di dalam peti sejuk, dan dipanaskan semula pada rendah sederhana.

Nota Resipi

12 buah bar gula-gula bersaiz menyenangkan kira-kira enam auns.

Diadaptasi daripada Epal untuk Jam oleh Tessa Kiros.

(Imej: Nealey Dozier)