(Kredit imej: Anjali Prasertong)

Apabila saya berpindah ke Jepun pada tahun 2005, saya terkejut melihat betapa mudahnya makanan tersebut. Susu-sushi yang melekit dan gulung sushi yang lebih tinggi yang saya tahu dari restoran Jepun di rumah adalah seperti Amerika sebagai hamburger dan kentang goreng, saya menyedari. Makanan Jepun, dan terutamanya masakan rumah Jepun, sebenarnya adalah halus, bernuansa dan pada dasarnya mudah, mencipta pelbagai hidangan dengan segelintir stok pokok asas dan hasil yang paling segar, protein dan protein. Teriyaki salmon ini adalah contoh yang sempurna – ringan dan sangat beraroma, dibuat dengan hanya empat bahan.

(Kredit imej: Terapi Apartment)

Salmon teriyaki adalah hidangan ikan pertama yang saya masak sendiri di Jepun. Saya bertekad untuk memulakan memasak makanan asli Jepun dengan secepat mungkin selepas berpindah ke apartmen saya dan tergoda oleh kepingan ikan yang cantik (dan mengejutkan) di supermarket di seberang jalan, tetapi saya keliru dengan cara orang Jepun memasak ikan mereka . Saya mempunyai dapur gas pembakar dua yang duduk di atas kaunter dan satu langkah di atas dapur perkampungan. Saya mempunyai hibrid oven konvensional ketuhar gelombang mikro yang hanya beroperasi sebagai microwave kerana lelaki yang telah menjualnya kepada saya telah membuang rak. Dan saya mempunyai periuk nasi, sudah tentu. Bagaimana orang memasak ikan mereka?

“Di panggangan ikan,” kata penyelia saya di tempat kerja, dengan nada suara yang mungkin anda gunakan dengan seseorang yang hanya bertanya bagaimana untuk memakai topi.

“Grill ikan?”

Saya fikir mungkin apartmen tidak datang dengan satu. Tetapi tidak, penyelia saya berkata, ia berada di tengah-tengah dapur saya. Dan apabila tiba di rumah malam itu, saya menyedari dia betul: ia adalah laci kecil yang dilengkapi dengan rak, cukup lebar dan cukup panjang untuk menampung beberapa bahagian ikan atau satu fillet panjang. Ia seperti broiler kecil, dengan api gas di atas yang sempurna memasak sekeping salmon dalam sedikit lebih daripada lima minit.

Dari sana langit adalah batas, tetapi semuanya bermula dengan teriyaki salmon, yang dengan cepat menjadi kegemaran. Satu perapian mudah kicap, mirin dan gula ringan mengkilap ikan kerana ia telah masak, mengalir dengan rasa yang sedikit manis dan sangat gurih. Dengan semangkuk beras panas dan sedikit timun yang dihiris atau sayur-sayuran jeruk, ia adalah hidangan malam yang sempurna. Malah sekarang – jauh dari dapur lama saya dan tanpa grill ikan di sisi – masih ada.

(Kredit imej: Anjali Prasertong)


Salmon Teriyaki

Membuat 4 hidangan

 • 1 pound

  salmon

 • 1/2 cawan

  sos soya

 • 2 sudu

  mirin

 • 2 sudu teh

  gula

 • 1 sudu

  minyak sayuran (pilihan)

Potong salmon menjadi 4 bahagian. Dalam bekas yang cetek cukup besar untuk memegang kepingan salmon, campurkan kicap, mirin dan gula sehingga gula larut. Coat kedua-dua belah salmon dengan campuran dan susun bahagian kulit di dalam bekas. Dinginkan selama 30 minit hingga 1 jam.

Susun rak ketuhar anda supaya kuali anda akan dimasak sedekat mungkin ke nyalaan ayam. Hidupkan broiler itu. Panaskan besi tuang atau kuali ovenproof lain ke atas api yang panas di atas dapur sehingga sangat panas. Keluarkan salmon dari perap dan sikat kedua belah pihak dengan minyak. (Jika kuali anda berpengalaman, anda boleh melangkau langkah ini.) Letakkan bahagian kulit salmon ke dalam kuali dan alihkan kuali ke broiler. Masak selama 1-2 minit dan semak dandanan. Sekiranya tidak dilakukan, flip dan masak selama 1 minit lagi.

Nota Resipi

Bergantung pada saiz kuali anda, anda mungkin perlu memasak salmon dalam kelompok.
Sekiranya anda tergesa-gesa, masa pengambilan boleh dikurangkan hingga sekurang-kurangnya 15 minit, tetapi ikan salmon tidak akan cukup beraroma.