Setiap sekarang dan kemudian saya tersandung pada resipi yang secara literal menghalang saya dalam jejak saya. Ia boleh berlaku bila-bila masa, di mana sahaja, dengan apa-apa jenis makanan, tetapi tidak selalunya bahawa gabungan hanya dua ramuan meniup fikiran saya. Tetapi ada sesuatu tentang Peppadews sedikit zippy – yep, yang anda dapati di bar salad barter anda – yang selalu membuat saya kembali dari yang lain. Apabila anda menambah keju melty pada campuran dan buang ’em di atas panggangan? Lebih baik menahan saya kembali!

Saya menemui Peppadews bakar kira-kira lima yang lalu dan mereka telah berada di musim panas saya selera pembuka sejak. Jika anda belum mencubanya, sudah tiba masanya untuk melompat ke atas kereta. Peppadews mungkin dianggap sebagai kanak-kanak baru di blok (makanan), memandangkan mereka hanya muncul di Amerika Syarikat pada tahun 2002, tetapi lada berukuran bersaiz terang dan terang telah mendapat momentum seperti kebakaran liar sejak beberapa tahun yang lalu.

Ditemui di Afrika Selatan pada tahun 1993, buah-buahan yang tidak jelas dan tidak bernasib baik yang dihasilkan untuk memenuhi setiap keinginan yang mungkin hanya satu gigitan: mereka adalah tangy, tart, saccharine, dan gurih – simfoni percanggahan ketika mereka menari di seluruh lidah anda. Rahsia Peppadew, secara harfiah, adalah resipi hush hush untuk air garam dan cuka. Rasa yang manis tetapi rasa pedas dalam keseimbangan air garam dengan sempurna dengan lada yang halus.

Peppadews adalah sesuai untuk menghiburkan tanpa henti. Dengan jangka hayat 24 bulan (ya, dua tahun!), Mereka boleh menggantung di dalam peti sejuk anda, sentiasa bersedia pada waktu notis. Mereka berpasangan dengan mana-mana keju di bawah matahari, jadi anda sentiasa boleh mempunyai pembuka selera yang mudah sedia. Saya suka mencampur bahan, kadang-kadang menggunakan keju lembut seperti kambing, Boursin, atau queso fresco. Kali ini saya terselip dalam kiub kecil mozzarella yang berasap, yang menambah hanya jumlah yang betul haba char-bakar.

Barang-barang pop ketagihan ini terlebih dahulu dan masak dengan betul sebelum tetamu tiba. (Mereka hanya mengambil satu atau dua minit!) Mereka segar segar dari panggangan tetapi sama baiknya dengan suhu bilik. Peringatan saya sahaja: membuat lebih banyak daripada yang anda fikir anda perlukan. Mereka mempunyai kecenderungan untuk hilang.

Peppadews Bakar dengan Mozzarella Asap

Hidangan 4 hingga 6 (boleh dengan mudah dua kali ganda atau tiga kali ganda; membolehkan 3 hingga 4 seorang)

  • Minyak masak neutral, untuk panggangan

  • 24

    Lada peppadew

  • 3 auns

    merokok mozzarella atau keju gouda, potong kiub kecil (Lihat Nota)

Letakkan kuali besi tuang secara langsung di grates gril, tutup, dan panaskan pada medium sederhana. (Selalunya, panaskan periuk panggang di atas dapur pada api sederhana sederhana.) Pan berus dengan minyak masak. 

Apabila kuali adalah panas, gunakan tongkat dapur panjang untuk menambah lada yang disumbat ke kuali. Masak ppadews, berguling dan beralih seperti yang diperlukan, sehingga kulit menjadi hangus dan keju cair, kira-kira 2 – 3 minit. (Jika keju keluar dari bahagian atas, hanya gunakan penyepit untuk “memerah” dengan lembut.)

Hidangkan panas atau pada suhu bilik. Untuk memanaskan semula, letakkan dalam oven 400 ° F sehingga dipanaskan.

Nota Resipi

Hampir semua jenis keju boleh digunakan. Campurkan keju kambing suhu suhu, Boursin, feta, atau queso fresco dengan satu sudu minyak zaitun dan secubit garam dan bahan ke dalam peppadew.

(Imej: Nealey Dozier)