Jam gembira selama 10 minit boleh menjadi mudah atau canggih seperti yang anda suka. Bagi saya, cara yang paling cepat dan paling enak untuk menikmati masa bahagia ialah dengan menggunakan apa yang saya ada di tangan – jangan mencari sesuatu yang saya tidak lakukan. Minggu ini blueberries dan lavender berada di hujung jari saya, sehingga menghasilkan pitcher cantik sempurna untuk bahagian pesta hujung minggu saya, dan jam gembira yang cukup menarik memerlukan sedikit usaha.

Blueberry Lavender Vodka Spritzer: Tonton Video

Lavender yang semakin berkembang telah menjadi salah satu daripada usaha saya yang kurang lengkap untuk berkebun. Setelah ditanam ia sepatutnya memerlukan sedikit perhatian, tumbuh sama rata, dan memenuhi udara dengan aroma yang merosot. Tetapi sekarang ia telah berbunga sudah waktunya untuk memangkas kembali. Setiap tahun, biasanya pada bulan Jun atau Julai, apabila anda memangkas lavender anda, anda harus memotongnya kembali kira-kira dua inci di atas kayu keras (itu batang berpasir yang tumbuh dari tanah).

Lavender yang dituai amat mengagumkan dalam pelbagai jenis barang buatan sendiri, dari sabun ke ais krim, dan ya tentu saja koktel.

Musim panas adalah musim blueberry utama, jadi ia seolah-olah hanya sesuai untuk mencampur dua bahan ini dalam sirap sederhana yang indah. Anda juga boleh membekukan blueberries dan menggunakan beri beku sebagai kiub ais, atau masukkannya ke dalam air di dalam dulang ais anda dan mempunyai kiub ais blueberry untuk membuat periuk ini lebih menarik.

Jimat sedikit tangkai lavender untuk hiasan dan minuman anda akan kelihatan dan bau mengagumkan. Jemput kawan-kawan dan roti bakar terbaharu anda dengan gelas ais sejuk ini, menyegarkan musim sejuk yang menyegarkan.


Blueberry Lavender Vodka Spritzer

Membuat rol 32 auns

 • 1 cawan

  blueberries, untuk kiub ais

 • 2 cawan

  vodka

 • 3/4 cawan

  sirap sederhana lavender blueberry (resipi di bawah)

 • 4 auns

  jus limau

 • Air Soda

 • Lavender segar untuk hiasan

 • Untuk sirap sederhana lavender blueberry:
 • 1 cawan

  air

 • 1 cawan

  gula

 • 1 cawan

  blueberries

 • 4

  sprig lavender (atau 1 1/2 sendok teh kering gred lavender gred makanan)

Untuk sirap sederhana lavender blueberry:

Campurkan tiga ramuan pertama dalam periuk dan masukkan ke dalam adunan mendidih untuk membubarkan gula. Kurangkan haba ke dalam reneh rendah dan tambah 4 tangkai lavender (atau 1 1/2 sendok teh lavender kering) dan teruskan api yang rendah selama 10 minit.

Strain menekan blueberries untuk mendapatkan semua jus mereka.

Untuk spritzer vodka lavender blueberry:

Sebarkan cawan blueberries antara dua dulang ais kiub dan isi dengan air. Membekukan sepenuhnya, atau menyebarkannya sama rata ke atas dulang lembaran dan membekukan sehingga pepejal.

Dalam kendi kaca menggabungkan vodka, sirap sederhana, jus kapur, dan soda kelab. Tambah ais kiub. Tambah batu kiub yang tersisa untuk gelas. Tuangkan campuran di atas dan berkhidmat dengan sebiji lavender.

(Imej: Maureen Petrosky)