(Kredit imej: Joe Lingeman)

Apabila ia panas di luar, pancarkan garpu anda di sekitar nipis timun nipis yang sangat tipis yang berpakaian dengan vinaigrette jeruk lemon, minyak zaitun, bawang putih kecil, dan dill. Ia adalah hidangan sampingan yang serba boleh atau asas untuk makan siang yang ringan. Kegemaran saya adalah semangkuk “mi” ini yang dihiasi dengan salmon yang salai dan salai. Ia adalah kombo yang lazat yang tidak boleh ditewaskan apabila suhu mula naik.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Tips untuk Mie Timun Lebih Baik

Melepaskan mi mentimun nipis dengan sedikit garam sebelum anda memasang salad membantu mengeluarkan beberapa air dalam timun, menjadikannya sangat segar sehingga mereka tidak menyiram perut. Jika anda tidak mempunyai spiralizer, salad timun ini masih boleh menjadi milik anda. Apa yang perlu anda lakukan ialah mengeluarkan alat pengupas sayuran anda untuk mencukur timun menjadi reben nipis, bersedia untuk berpakaian dengan vinaigrette lemon-dill. Buat batch besar ini, terutamanya apabila cuaca panas dan lembab, dan simpan di dalam peti sejuk apabila anda memerlukan hidangan sayuran yang menyegarkan yang memerlukan haba nol.


Mentega Kacang Lemon-Dill Chilled

Hidangan 3 hingga 4 sebagai hidangan sampingan

 • 1 pound

  Kacang bahasa Inggeris (kira-kira 2), dikupas jika dikehendaki

 • 3/4 sudu teh

  garam halal, dibahagikan, ditambah lagi seperti yang diperlukan

 • Sememangnya parut zaitun 1 lemon sederhana

 • 1 1/2 sudu

  jus lemon yang baru dimasak

 • 1 sudu

  minyak zaitun tambahan

 • 1 cengkih

  bawang putih, cincang

 • Lada hitam tanah baru

 • 2 sudu

  cendawan dill segar dicincang kasar

Sesuaikan penapis colander atau penapis halus di atas mangkuk besar, atau letakkan di dalam sinki. Menggunakan spiralizer dengan lampiran nipis “nipis”, memancarkan timun ke dalam helai panjang dan nipis. Letakkan di colander, taburkan dengan 1/2 sudu teh garam, dan melemparkan untuk menggabungkan. Biarkan mie berdiri 30 minit pada suhu bilik.

Sementara itu, pukul zest lemon, jus lemon, minyak, bawang putih, dan baki 1/4 garam teh bersama-sama dalam mangkuk besar. Musim dengan lada, kacau di dill, dan sisihkan.

Apabila mie sudah siap, tambahkan mereka ke dalam pakaian dan perlahan-lahan melambungkan ke kot. Rasa dan musim dengan lebih banyak garam yang diperlukan. Berikan segera.

Nota Resipi

Alternatif spiralizer: Sekiranya anda tidak mempunyai spiralizer, gunakan alat pengupas sayuran untuk mencukur timun menjadi reben nipis.

Penyimpanan: Simpan di dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk sehingga 3 hari.