(Kredit imej: Sara Kate Gillingham)

Apabila saya berpindah ke New York City hampir lima belas tahun yang lalu, seorang kawan membawa saya ke pusat pelancongan di tempat-tempat yang murah untuk mengisi perut saya. Satu perhentian adalah Lahore Deli, sebuah gabungan Pakistan di pinggir Soho di mana untuk empat dolar saya boleh mempunyai sebidang kecil beras, dal dan sayuran serta cawan panas chai susu yang manis. Bahagian saham chai itu ialah satu dolar; hari ini ia adalah lima puluh dolar.

Di sana, di dalam Lahore Deli, di mana cintaku untuk mekar berkembang dan ketika saya melangkah jauh di bandar, saya mengetuk tempat-tempat lain untuk chai yang hebat, tetapi saya tidak pernah menemui satu yang menandingi Lahore dan apabila keinginan datang – dan ia datang hampir setiap hari – saya sama rata ke Crosby Street, atau saya buat sendiri.

(Kredit imej: Terapi Apartment)

Chai harfiah bermaksud teh kepada kebanyakan dunia, tetapi kebanyakan penceramah bahasa Inggeris memikirkan chai sebagai minuman teh yang dibumbui Masala Chai. Jadi ya, secara teknikal Chai Tea bermaksud “teh teh.”

Terdapat dua cara untuk melakukan ini: membuang segalanya dalam periuk air dan reneh, kemudian tambah susu, teh dan pemanis dan minuman selama beberapa minit; atau, biarkan rempah-rempah rendam semalaman di dalam air lalu renehkan pagi dengan daun teh dan susu anda. Untuk daun teh, gunakan teh Assam atau Ceylon jika anda seorang pemurni. Sarapan Inggeris juga akan dilakukan. Saya menggunakan teh Teh PG yang longgar.

Bermain-main dengan rasa. Lebih banyak kapten jika anda peminat, sebagai contoh. Rakan-rakan di deli beritahu saya itu dosa untuk menggabungkan halia dengan susu, tetapi saya suka dimensi tambahan haba ia menambah. Cari formula anda sendiri. Sebaik sahaja anda memukulnya, anda akan tahu.

(Kredit imej: Sara Kate Gillingham)


Teh Masala Chai

Membuat satu 8 auns berkhidmat

 • 3/4 cawan

  air

 • 2 hingga 4

  buah polimer serbuk hijau, dihancurkan

 • 1 hingga 2

  iris nipis halia segar

 • 1

  Tong kayu manis 1 inci

 • 1 sekeping

  bintang anise

 • 3/4 cawan

  susu

 • 1 1/2 sudu teh

  daun teh hitam longgar

 • Sweetener, secukup rasa (saya lebih suka sirap madu atau maple)

Dalam periuk kecil, menggabungkan air, kapul buah, halia, tong kayu manis dan anise bintang. Bawa campuran ke dalam mendidih kemudian turunkan api dan reneh selama beberapa minit sehingga campuran harum. Tambahkan daun susu dan teh, dan reneh selama satu minit kemudian matikan haba dan biarkan curam selama 2 minit. Tuangkan ke dalam cawan melalui penapis ayam yang halus. Buang daun dan rempah. Masukkan pemanis, secukup rasa.

Nota Resipi

Semalaman chai: Sekiranya anda mahukan teh yang sangat enak di pagi hari, mulailah malam tadi. Dalam periuk kecil, menggabungkan air, kapulaga, tong kayu manis dan anise bintang. Jangan tambah halia lagi. Bawa mendidih kemudian matikan dan tutup kuali. Pada waktu pagi, tambahkan halia yang dihiris dan masak sehingga mendidih kemudian turunkan api dan reneh selama beberapa minit sehingga campurannya harum. Tambahkan daun susu dan teh, dan reneh selama satu minit kemudian matikan haba dan biarkan curam selama 2 minit. Tuangkan ke dalam cawan melalui penapis ayam yang halus. Buang teh dan rempah. Masukkan pemanis, secukup rasa.

(Kredit imej: Terapi Apartment)