(Kredit imej: Lauren Volo)

Saya tidak pernah takut dada ayam yang kering dan hambar kerana saya selalu mempunyai ayam madu madu dalam hidup saya. Hidangan ini telah di dalam keluarga saya selagi saya boleh ingat – madu manis bergaul dengan Mustard Dijon yang tajam, serbuk kari wangi, dan sedikit mentega cair yang kaya untuk membuat sos yang paling beraroma dan namun paling sungguh mudah untuk daging.

(Kredit imej: Lauren Volo)

Rahsia Keluarga untuk Payudara Coklat Tanpa Kulit tanpa Kulit

Walaupun masih belum jelas siapa yang meluluskan resipi ini kepada ibu saya sejak bertahun-tahun yang lalu, ia telah berjaya membuat perjalanan ke dalam koleksi resipi yang paling disayangi oleh hampir setiap ahli keluarga saya dan rakan-rakan keluarga dekat. Setelah membuatnya sekali, saya rasa ia akan tersimpan dalam koleksi anda juga.

Ia adalah resipi paling rahsia yang saya tahu untuk dada ayam tanpa tulang tanpa tulang – satu yang memberi mereka kehidupan dan mengubahnya menjadi sesuatu yang menarik untuk dibawa ke meja makan. Sos yang membuat keajaiban ini berlaku hanya empat ramuan (lima, jika anda menggunakan kombinasi Dijon biasa dan bijirin penuh, yang saya dorong jika anda bersedia untuk menambah bahan itu, kerana ia menghasilkan sedikit tekstur pada campuran dan membuat hidangan tambahan yang menarik).

Ini sos empat ramuan yang berfungsi keajaiban pada payudara ayam tanpa tulang, yang terlalu kerap boleh menjadi kekecewaan di meja makan.

Buah dada yang dibakar dalam ketuhar sepenuhnya ditutupi dalam sos, yang bukan sahaja melindungi mereka daripada mengering, tetapi juga menyemai mereka dengan semua rasa manis dan aromatik.

Hidangkan ayam ke atas nasi untuk menangkap semua sos yang manis dan tajam, dan menemaninya dengan sesuatu yang hijau, seperti brokoli panggang atau kacang hijau yang ditumbuk, untuk hidangan ayam yang menang setiap malam minggu.

Dari keluargaku, kepada kamu. Sama-sama!


Madu Mustard Curry Chicken

Hidangan 4

 • 4 sudu

  mentega tanpa garam

 • 1/2 cawan

  madu

 • 2 sudu

  Dijon mustard

 • 2 sudu

  bijirin Dijon keseluruhan (atau gunakan tambahan 2 sudu makan biasa Dijon, untuk jumlah 1/4 cawan biasa Dijon)

 • 1 1/2 sudu teh

  serbuk kari

 • 1/2 sudu teh

  garam kosher

 • 4

  dada ayam tanpa kulit tanpa tulang, (kurang lebih 2 pon)

 • Nasi masak, untuk berkhidmat

Susunkan rak di tengah-tengah ketuhar dan panas hingga 350 ° F.

Meleleh mentega dalam kuali kecil di atas api sederhana rendah. Masukkan madu, mustard, serbuk kari, dan garam dan kacau beberapa kali untuk membubarkan madu dan mustard dan menggabungkan segala-galanya. Keluarkan dari haba.

Letakkan dada ayam dalam hidangan penaik di mana mereka duduk di satu lapisan. Tuangkan sos ke atas buah dada dan flipkannya beberapa kali supaya mereka bersalut rata dalam sos. Loosely cover baking dish dengan foil aluminium.

Bakar sehingga termometer yang dibaca segera dimasukkan ke dalam bahagian paling tebal dari payudara dibaca 165 ° F, 40 hingga 50 minit.

Keluarkan dari ketuhar, biarkan daging berehat selama 5 minit, ditutupi, kemudian sajikan ayam lebih nasi, dengan banyak saus yang dicurahkan.

Nota Resipi

Penyimpanan: Leftovers boleh disimpan dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk sehingga 3 hari.