(Kredit imej: Ghazalle Badiozamani)

Makan malam di lembaran semulajadi mudah tetapi ini adalah sangat bebas tekanan, terima kasih kepada dada ayam tanpa kulit tanpa memasak. Dibasahi dengan sayu balsamic yang manis dan tajam dan dibakar di samping baji kentang renyah dan lada lembut dan bawang, protein yang menggembirakan orang ramai menjadikan untuk hidangan pan pintar pintar kami lagi.

(Kredit imej: Ghazalle Badiozamani)

2 Trik Mudah untuk Ayam Juiciest

Ya, semua bahan memasak di satu kuali – tetapi itu tidak bermakna anda perlu menambah mereka sekaligus. Kerana sayuran memakan waktu lebih lama untuk memasak daripada ayam, kami terhuyung-huyangkan masa memasak untuk memastikan daging tidak berlebihan. Anda akan mula kentang, bawang, dan lada terlebih dahulu, kemudian masukkan ayam ke dalam kuali apabila kentang telah mulai coklat dan segar.

Menguruskan bahan-bahan secara strategik pada dulang lembaran adalah cara lain untuk memastikan ayam berair. Selepas memakan banyak buah kentang selama bertahun-tahun, saya telah mempelajari kepingan pada pinggir luar coklat telur lebih cepat daripada yang ada di tengah. Dengan menyusun spuds di perimeter kuali dan nestling ayam di pusat, kentang dapat dipukul dengan haba yang paling langsung manakala ayam dilindungi dan mengekalkan jus semula jadi.

Langkau Perkapalan dan Mudahkan Glaze Balsamic Sebaliknya

Apabila dicincang di atas dapur, cuka balsamic berubah menjadi sayu melekit. Ia sangat lazat apabila diselitkan dengan aroma yang berwarna hijau rosemary, madu, dan bawang putih. Gerimis atas ayam, kentang, dan lada sebelum menamatkan makan malam di bawah broiler. Ia begitu penuh dengan rasa, anda boleh melangkau langkah mengamalkan sama sekali.

Lebih banyak Pan Penyengat Lembaran Ayam

 • Bagaimana Membuat Lembu Sayuran Ayam dan Bakar Panggang
 • Sheet Pan Chicken Souvlaki
 • Sheet Pan Chicken Fajitas
 • Lembaran Pan Honey-Dijon Chicken and Vegetables

Lembaran Pan Balsamic Glazed Chicken dan Kentang

Hidangan 4

Masa persediaan: 30 minit; masa memasak: 30 minit

 • 1 pound

  kentang merah kecil (2 inci diameter), separuh

 • 1

  bawang merah kecil, dipotong menjadi 8 baji

 • 1

  lada merah oren, lencong, biji, dan hirisan 1 1/2 inci tebal

 • 2 sudu

  minyak zaitun

 • 1 1/2 sudu teh

  garam halal, dibahagikan

 • 1/2 sudu teh

  lada hitam tanah baru dibahagikan, dibahagikan

 • 1/4 cawan

  cuka balsamic

 • 2 sudu

  madu

 • 2

  bawang putih ulas, dikupas, dibahagikan

 • 4

  (4 inci) rosemary segar, dibahagikan

 • 4

  dada ayam tanpa tulang tanpa tulang (kira-kira 2 paun total)

Susun rak di tengah-tengah ketuhar dan haba hingga 400 ° F.

Letakkan kentang, bawang, dan lada lada pada helai baking sheet. Gerimis dengan minyak, musim dengan 1 sudu teh garam dan 1/4 sudu teh lada, dan melemparkan untuk menggabungkan. Spread ke dalam lapisan yang lebih rata, mengatur kentang potong tepi ke tepi tepi lembaran penaik.

Bakar sehingga bahagian potong kentang berwarna coklat keemasan, kira-kira 15 minit. Sementara itu, menggabungkan cuka, madu, 1 cengkih bawang putih, dan 1 spesis rosemary dalam periuk kecil. Bawa mendidih ke atas api yang sederhana tinggi. Masak sehingga sirap dan kurangkan separuh, kira-kira 7 minit. Buang rosemary dan bawang putih.

Keluarkan lembaran penaik dari oven. Hancurkan sayur-sayuran dan hamparkan kembali ke lapisan yang lebih rata, meninggalkan ruang di tengah-tengah lembaran penaik. Letakkan ayam di tengah dan musim dengan baki 1/2 sudu teh dan 1/4 sudu teh lada. Selaraskan cengkih bawang putih dan krim rosemary yang tersisa di atas ayam. Bakar sehingga pisau slaid dengan mudah ke dalam kentang dan ayam hampir dimasak melalui, mendaftarkan 155 ° F pada termometer baca segera, 12 hingga 15 minit.

Buang lembaran penaik dari ketuhar dan putar oven untuk masak. Hiaskan perendaman yang dikurangkan ke setiap dada ayam, kemudian gerimis yang lain ke atas sayur-sayuran. Buangkan hingga ayam cerah sedikit warna, dimasak, mendaftarkan 165 ° F pada termometer baca cepat, dan muncul berkilat, kira-kira 3 minit. Keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk 5 minit. Hidangkan ayam, kentang, dan sayur-sayuran drizzled dengan jus pan.

Nota Resipi

Penyimpanan: Sejukkan sisa dalam bekas kedap udara sehingga 4 hari.

(Kredit imej: Ghazalle Badiozamani)

Pembaca Kami Juga Menikmati: Balsamic Glazed Tips Steak dan Cendawan