(Kredit imej: Joe Lingeman)

Ketika saya masih kecil, kita tinggal di Miami, dan kita mempunyai jiran Cuba yang sekarang saya ingat sebagai “Puan Garcia.” Dia telah tiba di Miami melalui bot dari Cuba, dan saya tidak tahu di mana dia sekarang, tetapi dia memberikan resipi ibu saya untuk sup kacang hitam, yang masih saya gunakan hingga ke hari ini. Jadi di mana sahaja anda berada, Puan Garcia, terima kasih atas resipi ini. Ia telah merosakkan saya untuk semua sup kacang hitam yang lain – apa-apa yang saya ada di restoran Cuba sepadan dengan ini.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Sedangkan senarai ramuan dan masa penyediaan sup klasik ini bersifat pendek, kacang perlu direndam semalaman dan sup itu sendiri mengambil masa beberapa jam untuk memasak, jadi saya fikir ini adalah yang terbaik dibuat pada hujung minggu apabila anda akan menjadi rumah sepanjang hari untuk mengaduk dan musim sup ketika memasak. Ia mengisi rumah dengan aroma yang indah, juga, yang merupakan bonus.

Dan yang terakhir, tetapi cuka itu adalah ramuan rahsia; ia menjadikan sup lebih berkrim dan memberikannya sedikit “tang.”

Nota Tester

Saya suka sup kacang hitam, jadi saya bermaksud untuk mencuba resipi Kathryn selama ini. Sup kacang hitam mengingatkan saya pada tahun-tahun saya yang tinggal di Florida, di mana sup seperti ini adalah menu menu banyak restoran di kejiranan saya.

Sup ini tidak mengecewakan. Ia mempunyai kedalaman rasa bahawa kacang berkembang ketika mereka memasak, perlahan-lahan – belum lagi kekayaan dari hock ham perlahan-lahan hancur di dalam periuk. Sup adalah sangat mudah dan cepat untuk menyediakan – ia mengambil masa lima minit untuk mengisi semula periuk kacang dan menambah sayur-sayuran. Ia dimasak, panjang dan lambat, dan ditutup dengan tudung supaya saya tidak perlu bimbang tentang air yang mendidih.

Hasilnya adalah sup tanpa kritikal – dan banyak! Ini adalah satu untuk membuat, makan selama beberapa hari, dan kemudian membekukan sebagai pakej penjagaan kecil untuk masa depan diri anda.

Iman, Oktober 2012

(Kredit imej: Faith Durand)


Puan Black Bean Puan Garcia

Hidangan 8

 • 1 pound

  kacang hitam kering

 • 1

  bawang sederhana, cincang halus

 • 1

  lada loceng hijau sederhana, cincang halus

 • 3 ulas

  bawang putih, cincang

 • 1

  tulang hambai atau hock ham yang dihisap

 • 1/2 cawan

  minyak zaitun

 • 2 sudu teh

  garam

 • Lada hitam tanah baru

 • 1/3 cawan

  cuka putih atau cider sari saring

 • Nasi masak, untuk hidangan (pilihan)

 • Untuk hiasan (pilihan):
 • Krim masam

 • Sotong bawang mentah

 • Lada merah dicincang

Malam sebelum memasak sup, letakkan kacang dalam colander dan bilas dengan air sejuk. Pilih mana-mana batu atau kacang yang rosak atau terputus. Letakkan biji-bijian dalam ketuhar Belanda atau kuih sup yang besar (4 liter atau lebih besar) dengan tudung dan tutup dengan air sejuk yang cukup sehingga mencapai satu inci di atas kacang. Rendam semalaman.

Tuangkan kacang, kemudian kembalikan kacang ke dalam periuk. Masukkan air sejuk yang secukupnya supaya ia menutup kacang dengan satu inci. Masukkan bawang, lada, bawang putih, tulang ham atau hock, minyak zaitun, garam, dan banyak lada hitam. Kacau untuk menggabungkan

Bawa mendidih ke atas api yang tinggi. Skim mana-mana buih putih, kemudian mengurangkan haba ke bawah dan tutup. Kacau sehingga kacang sangat lembut dan supnya berkrim, tidak berair, 4-5 jam. Semak selepas 2 jam. Jika kacang kelihatan kering atau kuyup, masukkan satu lagi cawan air. Konsistensi akhir haruslah halus dan tebal, dan sup itu harus menutup belakang sudu. (Kacang akan melembutkan dalam dua jam pertama. Matlamatnya adalah untuk terus memasak sup sehingga sesetengah biji memecahkan dan mewujudkan asas sup yang licin, tebal.)

Apabila sup hampir selesai, kacau dalam cuka dan simmer ditemui selama 15 minit lebih. Tarik tulang ham keluar dari periuk – daging yang belum pernah jatuh harus mudah untuk memilih; memotong kasar dan mengembalikan daging ke periuk.

Hidangkan beras jika dikehendaki, dihiasi dengan bawang merah mentah dan krim masam. Juga, jika anda suka, sedikit chicharrónes cincang boleh dihiasi di atas. Tambah beberapa pisang goreng manis sebagai hidangan sampingan!

Nota Resipi

Penyimpanan: Leftovers boleh disimpan dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk sehingga 5 hari atau dibekukan selama 3 bulan.