Adakah anda ingin memotong kembali gula yang ditapis ini? Atau mungkin anda ingin jazz perkara di jabatan cranberry? Sos cranberry ini mempunyai sirap maple, epal, dan cider epal untuk rasa musim luruh yang indah. Saya fikir saya suka lebih baik daripada versi standard!

(Kredit imej: Emily Han)

Resipi sos kranberi kebanyakannya memanggil gula, yang bukan sahaja mengimbangi kelebihan cranberry tetapi juga membantu menebal sos. Di sini saya menggabungkan cranberry dengan potongan-potongan manis, pectin-kaya epal serta sari apel dan sirap maple. Epal, maple dan rempah memberikan kedalaman dan kerumitan saus, walaupun hanya 10 hingga 15 minit untuk dibuat. Saya juga suka tekstur apel yang lembut-lembut terhadap cranberry jammy.

Saya suka sos cranberry saya di sebelah tisu, tetapi jika anda suka lebih manis, anda boleh menyesuaikan sirap maple secukup rasa. Dan jika anda mempunyai sisa sisa selepas makan malam Thanksgiving, mari saya cadangkan meneruskan tema epal dan membuat beberapa Panggang Bakar dengan Sos Cranberry!

(Kredit imej: Emily Han)

Maple-Apple Cranberry Sauce

Membuat kira-kira 3 cawan


12 auns cranberry segar


1 epal manis, dikupas, kacau, dan potong 1/2 inci potongan


1 cawan epal cawan


1/3 cup syrup maple (atau lebih, secukup rasa)


1/2 sudu teh kayu manis


1/4 sudu teh ulas


1/4 sudu teh halia tanah

Campurkan semua bahan dalam periuk. Bawa mendidih dan kurangkan haba ke medium-low. Rebus, kacau sekali-sekala, sehingga cranberry mula pecah, kepingan epal lembut, dan sos kembung, kira-kira 10 minit.

Keluarkan dari haba dan biarkan sejuk; sos akan menebal kerana ia sejuk. Rasa dan tambah lebih banyak sirap maple, jika dikehendaki.

Tutup dan simpan di dalam peti sejuk.