(Kredit imej: Joe Lingeman)

Sos Orange-cranberry adalah hidangan sampingan saya untuk semua potlucks yang jatuh antara Halloween dan Malam Tahun Baru. Tahun ini saya telah memutuskan untuk berkhidmat dengan perisa yang sama dengan dos berat kitsch retro dalam bentuk cranberry-orange jotlo shot.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

The Perfect Make-Ahead Treat

Tembakan Jello mungkin akan menjadi kembali kepada masa yang lebih muda dan lebih muda, tetapi koktel berukuran gigitan ini sebenarnya memperlakukan masa depan yang sempurna untuk musim cuti yang sibuk (anda boleh mencambuk mereka seminggu lebih awal dari masa).

Apa yang benar-benar menetapkan tembakan ini selain dari hari-hari kolej anda adalah kualiti dan kuantiti vodka. Langkau vodka bawah bawah dan bukannya musim bunga untuk yang berkualiti tinggi. Anda ingin mengalami rasa buah-buahan cranberry dan oren, bukan pembakaran alkohol murah. Kunci lain ialah memotong bahagian alkohol ke air. Daripada menggunakan bahagian air yang sama dan vodka untuk campuran gelatin, gunakan air tiga perempat untuk vodka seperempat.

3 Trik Mudah untuk Jello Shots yang Lebih Baik

 • Pindahkan campuran gelatin dari mangkuk campuran ke cawan pengukur dengan muncung. Atau, lebih baik lagi, gunakan setengah jigger dari set alat koktel anda untuk mengukur jumlah gelatin yang sempurna untuk setiap cawan.
 • Dinginkan lapisan cranberi sehingga ia siap dibina sebelum menambah lapisan oren.
 • Keluarkan gelatin oren ke suhu bilik sebelum menjatuhkan pukulan jello. Dengan cara ini anda mendapat definisi yang bagus dan jelas antara warna. Tembakan Jello adalah merawat interaktif dan tidak dijangka untuk membawa kepada pesta makan malam.

Kesyukuran Jello Shots: Tonton Video

Kesyukuran Jello Shots

Membuat 24

 • 1

  (3 ounce) kotak gelatin bubuk berperisa cranberry

 • 3 cawan

  air, dibahagikan

 • 1 cawan

  vodka yang sangat sejuk, dibahagikan

 • 1

  (3 ounce) kotak gelatin serbuk oren yang berperisa

 • Whipped cream atau cranberry sugared, untuk berkhidmat

 • Peralatan
 • 24

  (2 ounce) cawan perasa plastik, sebaik-baiknya dengan penutup

Kosongkan ruang di dalam peti sejuk anda supaya lembaran penaik yang rimmed boleh meletakkan rata. Susunkan cawan plastik dalam satu lapisan dalam lembaran pembakar.

Taburkan gelatin berperisa kranberi ke dalam mangkuk tahan panas yang besar. Bawa 1 cawan air ke mendidih. Tuangkan air mendidih ke atas gelatin dan pukul sehingga dibubarkan. Tambah 1/2 cawan air dan 1/2 cawan vodka dan pukul untuk menggabungkan.

Tuang sekitar 3/4 auns campuran cranberry ke dalam setiap cawan; cawan perlu dipenuhi separuh. Berhati-hati memindahkan dulang dengan cawan perasa ke peti sejuk dan sejuk sehingga ditetapkan, 2 hingga 3 jam.

Walaupun lapisan cranberry menggigil, buat campuran gelatin oren menggunakan kaedah dan jumlah yang sama seperti lapisan cranberry. Jangan pindahkan campuran ke cawan lagi – sisihkan mangkuk pada suhu bilik untuk menyejukkan sekurang-kurangnya 1 jam. Sebaik sahaja lapisan cranberi telah ditetapkan, bahagikan gelatin oren secara merata di antara cawan. Dinginkan sehingga set, sekurang-kurangnya 4 jam. Jika anda belum bersedia untuk berkhidmat lagi, tutup cawan – terutamanya jika anda akan mengangkutnya.

Apabila bersedia untuk berkhidmat, keluarkan dari peti sejuk dan atas setiap pukulan dengan krim kecil yang disebat krim.

Nota Resipi

Penyimpanan: Tembakan dilindungi (tanpa krim disebat) boleh didinginkan selama 7 hingga 10 hari.

Tidak memalukan tembakan jeli: Untuk menyelenggara tembakan jeli daripada cawan mereka, pegang cawan terbalik di bawah air mengalir hangat selama beberapa saat sehingga pukulan itu keluar dari cawan. Pindahkan ke piring hidangan dan atas dengan krim disebat.