Bahagian percutian ini mengambil semua yang anda sayangi tentang gratin kentang tradisional – mandi mentega dan krim – dan tweak untuk memainkan perisa ubi keledek. Sedikit thyme dan pala ditambah untuk mengeluarkan sisi manis ubi keledek, dan taburkan keju Gruyère gandum di atas pinggan sebelum masuk ke dalam ketuhar.

Jika anda mencari tradisi baru pada jadual Thanksgiving tahun ini, pertimbangkan ini sebagai pesaing.

Sesuatu yang Lama dan Sesuatu Yang Baru

Sekiranya keluarga anda seperti saya, makan malam Thanksgiving adalah keseimbangan yang sangat baik antara dengan memperkenalkan hidangan sampingan yang baru ke meja, sambil mengekalkan orang-orang yang suka klasik yang dicuba dan gembira. Seringkali silap mata ke sisi yang baru adalah menjaga kebiasaan, sementara hanya mengubah satu atau dua perkara. Dan itulah hidangan ini.

Mengharapkan pengalaman kaya yang sama dengan irisan tipis kentang dengan lembut dimasak dalam sos krim wangi, kecuali resipi ini mempunyai ubi jalar, dan campuran krimnya diwarnai dengan bawang putih, thyme, dan buah pala.

(Kredit imej: Jerrelle Guy)

Nipis Kentang Kentang Yang Terbaik

Walaupun tidak perlu risau tentang kepingan ubi keledek yang sempurna, ingatlah ketebalan kepingan. Saya cadangkan menghiris kentang 1/4 inci tebal, tetapi tidak lebih kurus. Ia hanya cukup tebal untuk kentang manis untuk memasak dan melembutkan, menyerap kekayaan krim dan mentega, tanpa menjadi terlalu basah atau berantakan.


Kentang Sweet Scalloped

Hidangan 8 hingga 10

 • Semburan masak atau mentega

 • 2 cawan

  krim tebal

 • 2 sudu

  mentega tanpa garam

 • 2

  bawang putih ulas, cincang

 • 1

  daun bay

 • 1 sudu teh

  daun thyme segar

 • 1/4 sudu teh

  pala tanah

 • 1 sudu teh

  garam kosher

 • 1/4 sudu teh

  lada hitam segar

 • 3 pound

  ubi keledek (kira-kira 4 hingga 5 medium), dikupas dan dihiris ke pusingan tebal 1/4 inci

 • 1/2 cawan

  dicincang Keju Gruyere

Susun rak di tengah-tengah ketuhar dan haba hingga 400 ° F. Tuangkan hidangan baking 9×13-inch dengan mentega atau semburan masak; mengetepikan.

Letakkan krim, mentega, bawang putih, dan daun bay dalam periuk kecil dan bawa ke dalam reneh dengan api yang rendah. Sementara itu, menggabungkan thyme, pala, garam, dan lada dalam mangkuk kecil.

Secara merata mengedarkan kira-kira setengah kentang di bahagian bawah hidangan penaik. Taburkan dengan setengah garam dan campuran herba. Masukkan kentang yang tinggal di lapisan yang sama. Taburkan dengan sisa bumbu.

Keluarkan daun bay dari krim dan buang. Tuangkan krim dan bawang putih ke atas kentang. Tolak untuk menenggelamkan mereka sebanyak mungkin. Kentang tidak akan tenggelam sepenuhnya – tidak mengapa. Tutup rapat dengan kerajang aluminium.

Bakar selama 15 minit. Buka dan bakar sehingga kentang manis lembut, lebih kurang 15 minit lagi. Keluarkan pinggan mangkuk dari ketuhar. Hidupkan broiler ketuhar. Taburkan keju di atas kentang. Buang sehingga keju cair dan bahagian atasnya adalah ringan, 3 hingga 5 minit. Biarkan kentang manis sejuk selama kira-kira 10 minit sebelum berkhidmat.

Nota Resipi

Penyimpanan: Leftovers boleh disimpan dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk sehingga 3 hari.