Sebagai Sara Kate hanya mengingatkan kita, seseorang itu tidak memerlukannya resipi untuk memanggang sayuran. Minyak zaitun dan garam yang sederhana cukup mencukupi … tapi kadang-kadang beberapa tambahan yang diilhamkan berubah menjadi resipi bernilai perkongsian. Kami fikir ubi jalar panggang dengan anise bintang, halia, dan limau adalah salah satu daripada mereka.

Anis manis, licorice-y biasanya tidak muncul dalam masakan setiap hari, jadi ia memberi nota tersendiri dan tidak dijangka kepada ubi jalar panggang. Selongsong bintang sebenarnya mengandungi lebih banyak rasa daripada benih, jadi gunakan seluruh buahnya, menghancurkannya dengan halus dengan mortar dan palu atau penggiling rempah. Bersama halia dan kapur, ia menjadikan kentang panggang mudah menjadi sesuatu yang manis, aromatik, dan menyenangkan.

Kentang manis dengan Star Anise, Halia, dan Jeruk

Berkhidmat 2

 • 1 pound

  ubi jalar, digosok dan potong 1 1/2 inci

 • 1 sudu

  minyak zaitun

 • 1

  bintang anise, dihancurkan dengan halus

 • 1

  (1 inci) halia segar halus, halus parut

 • 1

  limau, zest dan jus

 • 1/2 sudu teh

  garam kosher

 • Lada tanah baru

Panaskan ketuhar hingga 425 ° F.

Dalam mangkuk besar, menggabungkan semua bahan dan buang. Susun kentang dalam satu lapisan pada lembaran penaik.

Panggang selama 10 minit, kemudian goncangkan atau flip kentang. Teruskan memanggang selama 10 minit atau sehingga lembut dan sedikit cincang.

Hidangkan panas atau pada suhu bilik.

Nota Resipi

Variasi: Terdapat kedalaman rasa yang baik yang datang dari memanggang semua bahan bersama-sama, tetapi mereka yang benar-benar suka halia dan kapur mungkin menikmati variasi ini. Daripada menambah halia, semangat limau dan jus ke campuran minyak zaitun, melemparkannya dengan kentang selepas memanggang untuk rasa panas dan zestier.

Berkaitan: Kentang Kentang Manis Cabai

(Imej: Emily Ho)