(Kredit imej: Joe Lingeman)

Sekiranya anda mengikuti Whole30 bulan ini, anda akan mahu menambah makan malam yang cepat dan mudah ini dengan segera. Dan walaupun Whole30 bukan untuk anda, anda masih mahu mendapatkan resipi mesra minggu ini dalam giliran makan malam anda lebih awal daripada kemudian. Dengan sosej dan kentang berkrim yang penuh hancur, ia berakar umbi dalam suasana hangat, selesa dan seimbang dengan cahaya, sentuhan yang cerah dari sebilangan kecil tumbuh-tumbuhan segar dan pemerah limau yang murah hati.

Keseluruhan 30 Kentang dan Sosej: Tonton Video

Resipi Double-Duty

Lebih jauh lagi bagaimana cepat dan mudah (sentiasa menang di dalam buku saya), apa yang paling saya suka tentang resipi ini adalah serba boleh. Jika anda suka menambah panas untuk makan malam, seperti yang saya lakukan oleh suami saya, teruskan dan buat ini dengan sosej Itali pedas. Jika tidak, tahan dengan versi yang lebih ringan. Atau cuba kombinasi keduanya – hasilnya lazat sama ada cara.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Ketika datang untuk melayani kuali ini, ketahui bahawa ia berfungsi sama seperti makan malam seperti yang dilakukan untuk sarapan pagi. Untuk membuatnya lebih banyak mengisi, topinya dengan telur goreng berwarna telur atau salad sampingan yang sederhana.

Nota pada Keseluruhan30

Walaupun resipi ini secara semulajadi sesuai dengan rang undang-undang untuk Whole30, anda pasti mahu membeli sosej tanpa gula untuk memastikan ia mematuhi.

Kentang Kering dan Kue Sosej

Hidangan 4


1 paun kentang emas Yukon, dipotong menjadi ketulan 1 inci


3/4 sudu teh garam halus, dibahagikan


2 sudu minyak zaitun, dibahagikan


1 pon sosis daging babi yang tidak dimasak, selongsong dikeluarkan


1 medium lada merah lada, dibalut, dijadikan benih, dan potong 1 inci


2 ulas bawang putih, cincang


1/4 sudu teh segar lada hitam


1/2 sudu teh serai lada merah

Jus dari 1 limau sederhana
Daun pasli segar

Letakkan kentang dalam periuk besar, tutup dengan 1 inci dengan air sejuk, dan tambah 1/4 sudu teh garam. Bawa mendidih ke atas api yang tinggi, kemudian masak sehingga kentang garpu-tender, 3 hingga 4 minit. Tuangkan kentang; mengetepikan.

Sementara itu, panaskan 1 sudu besar minyak dalam kuali 10 inci atau lebih besar di atas api yang sederhana hingga tinggi. Tambahkan sosis dan masak, pecahkan dengan sudu kayu, sehingga ditenun dan dimasak, kira-kira 10 minit. Pindahkan ke plat pinggan mangkuk kertas dan keluarkan apa-apa kelebihan lemak dalam kuali.

Kurangkan hingga panas ke medium dan tambah sisa sudu minyak dan kentang ke kuali. Sebarkan kentang dalam satu lapisan di bahagian bawah kuali dan masak yang tidak terganggu selama 5 minit. Masukkan lada loceng, bawang putih, baki 1/2 sudu garam, lada, dan lada merah. Masak, kacau sekali-sekala, sehingga kentang dan lada lembut, 3 hingga 4 minit. Kembalikan sosej ke kuali dan masak selama 2 minit lagi. Keluarkan dari panas dan kacau dalam jus lemon dan pasli.

Nota Resipi

Buat masa depan: Kentang boleh dimasak hingga satu hari lebih awal dan disimpan di dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk.

Penyimpanan: Leftovers akan menyimpan sehingga 3 hari dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk.