(Kredit imej: Sara Kate Gillingham)

Apabila orang mula makan kale seperti gila beberapa tahun lalu, saya melompat ke atas kereta. Salah satu cara pertama yang saya masak itu adalah rendah dan perlahan, tetapi kemudiannya menjadi cepat sautés dan salad kale mentah, bahkan halus. Saya suka hidangan sampingan yang cepat seperti lelaki yang akan datang, tetapi saya masih suka kale yang sudah masak panjang untuk cara rasanya semakin mendalam dan pinggirnya yang rapi. Ia adalah perkara yang perlu dimakan pada malam musim sejuk di atas polenta atau di sebelah sekeping daging.

(Kredit imej: Sara Kate Gillingham)

Di sini saya masak dengan kepingan besar rosemary dan irisan bawang merah untuk pop warna bahagia. Anda boleh mengambil atau meninggalkan serpihan lada merah (saya suka ia panas), tetapi jika ada satu perkara yang anda harus memberi peluang, ia mengambil masa anda dengan resipi ini. Persediaan itu tidak ada apa-apa. Teruskan, menendang kakimu dan membaca buku; makan malam tidak akan lama.


Kale masak lancar

Hidangan 4

 • 1/4 cawan

  minyak zaitun tambahan

 • 1

  rosemary penuh sprig

 • 1

  bawang merah besar, dihiris

 • 5 hingga 10

  bawang putih bawang putih, dihancurkan

 • 1/8 hingga 1/2 sudu teh

  kering serai lada merah panas, secukup rasa

 • 1 pound

  kale, tulang rusuk tengah dibuang

 • Garam laut

 • Lada tanah baru

Panaskan periuk besar di atas api sederhana. Panaskan minyak zaitun sehingga ia mula berkilau, kemudian tambah rosemary dan bawang. Hidupkan api ke bawah dan kacau campuran untuk menggabungkan, kemudian biarkan ia memasak beberapa minit yang tidak terganggu. Masukkan bawang putih, musim dengan serpih lada merah dan beberapa garam dan lada tanah, dan kacau, masak selama 3 hingga 4 minit.

Tambah kale, kacau untuk menggabungkan, dan masak, kacau sering untuk mengelakkan membakar kale. Sebaliknya, ia harus bertukar menjadi hijau yang mendalam. Selepas kira-kira 30 minit, angkat haba ke medium dan biarkan bahagian tepi sedikit garing.

Buang rumput rosemary dan berkhidmat dengan salur garam laut dan lada segar retak, secukup rasa.