(Kredit imej: Maria Siriano)

Anda tahu tin kacang-kacangan kacang putih yang telah anda tumpuk di pantri? Ia adalah masa untuk menggali mereka dan mengekalkan mereka di dek. Mereka adalah tulang belakang sayur-sayuran dan kacang-kacangan yang sihat ini. Beri diri anda 20 minit (mungkin kurang!) Dan anda akan mengetuk ke dalam kacang-kacangan berkrim, dibuang ke dalam kusut hijau lemon layu. Teratas dengan telur rebus telur, dan bersiaplah untuk berasa seperti superhero makan malam sebenar.

Kacang Yang Lebih Baik Ketika Berpengalaman dengan Za’atar

Pada kacang putih mereka sendiri agak lembut, tetapi melemparkan mereka dengan beberapa taburan za’atar dari kabinet rempah dan tiba-tiba mereka mendapatkan aromatik pick-me-up. Za’atar adalah campuran rempah Timur Tengah yang dibuat dengan thyme, lemon sumac, dan biji bijan. Anda mungkin biasa dengan masing-masing sendiri, tetapi campurkan mereka bersama-sama dan menyampaikan rasa herba, kacang-kacangan dengan sedikit tambahan dari biji wijen. Selesaikan hidangan itu dengan memerah lemon, yang menonjolkan campuran rempah lebih banyak lagi.

Baca lebih lanjut: Z Adakah untuk Chickpeas Cinta Za’atar

(Kredit imej: Maria Siriano)

Pilih Greens anda

Walaupun resipi ini bersandar pada chard Swiss segar dan bersahaja, hampir semua jenis hijau berdaun akan berfungsi di sini. Craving makan dengan warna yang lebih? Matikan daun chard hijau untuk rakan pelangi mereka. Lebih suka melangkaui chard sama sekali? Gunakan kale, mustard, atau sayur-sayuran turnip yang hangat (hanya merancang untuk memanjangkan masa memasak dengan beberapa minit), atau bertukar dalam bayam masak atau arugula.

Buat telur rebus yang lebih mudah: Cara Memukul Telur dalam Microwave


Kacang Putih Renyah dengan Sayuran dan Telur rebus

Hidangan 4

 • 3 sudu

  minyak zaitun, dibahagikan

 • 1

  (15 ounce) boleh kacang cannellini, kering dan dibilas

 • 1 sudu teh

  garam halal, dibahagikan

 • 2 sudu teh

  za’atar, terbahagi

 • 1

  sekumpulan sekumpulan Swiss chard (kira-kira 10 auns), batang dikeluarkan dan daun dihiris nipis

 • 2 ulas

  bawang putih, cincang

 • 1/4 sudu teh

  serpihan lada merah, ditambah lagi untuk hidangan

 • 1 sudu

  jus lemon yang baru dimasak

 • 4

  telur besar, rebus

Panaskan 2 sudu besar minyak dalam kuali besar di atas api sederhana hingga rata. Masukkan kacang-kacangan, tersebar ke lapisan yang lebih rata, dan masak sehingga tidak diganggu sehingga kacang-kacangan ringan ditenun di bawah, 2 hingga 4 minit. Tambah 1/2 sudu teh garam dan 1 sudu teh za’atar, dan kacau untuk menggabungkan. Sebarkan kacang itu lagi dan masak, kacau seperti yang diperlukan, sehingga berwarna coklat keemasan dan lepuh pada semua sisi, 3 hingga 5 minit lagi.

Masukkan baki 1 sudu minyak ke kuali. Masukkan chard, baki 1/2 sudu teh garam, baki 1 sudu teh za’atar, bawang putih, dan serai lada merah. Masak, kacau sekali-sekala, sehingga chard itu layu, 3 hingga 5 minit. Keluarkan panci dari panas, tambah jus lemon, dan melemparkan untuk menggabungkan.

Bahagikan kacang dan sayur-sayuran di antara 4 mangkuk, dan atas masing-masing dengan telur rebus dan lebih banyak serpihan lada merah. Hidangkan panas.

Nota Resipi

Penyimpanan: Buang sisa dan chard boleh disimpan dalam bekas tertutup di dalam peti sejuk sehingga 4 hari.