Pada perjalanan baru-baru ini ke New Orleans, saya merasa senang untuk menikmati makanan yang luar biasa, dari kanak-kanak klasik hingga elegan, masakan yang diilhamkan oleh Bayou. Malam pertama saya di sana, seorang wartawan makanan berkumpul di restoran Chef John Besh, Lüke, tempat gaya brasserie dengan segala hiasan brasserie dan menu yang menunjukkan petua Louisiana yang serius.

Ia seolah-olah semua penduduk tempatan telah memesan Chef Besh’s Speckled Trout Amandine, jadi saya melompat pada kereta muzik. Ini adalah contoh yang hebat dari hidangan yang sangat mudah yang mudah untuk disediakan tetapi mempunyai rasa unik yang rasanya seperti usaha yang lebih banyak. Kekunci adalah ikan segar dan kuali yang sangat panas. Oh, dan selesa dengan sejumlah besar mentega. Resipi adalah di bawah lompatan.

Kecuali anda tinggal di Louisiana, anda mungkin tidak mempunyai akses ke Lake Pontchartrain Trout. Tiada bimbang. Mana-mana Lake Trout atau Brook Trout akan lakukan. Rainbow Trout, trout yang paling biasa ditemui di pasaran AS, adalah genus yang berbeza, tetapi ia akan berfungsi. Rainbow Trout mendapat markah sederhana di Panduan Institut Blue Ocean untuk Makanan Laut yang Mesra dan skor yang lebih tinggi pada program Seafood Watch di Monterey Bay Aquarium. The Selector Seafood Defender telah memperkenalkan Rainbow Trout sebagai “eko-terbaik” skor.

Char berada dalam keluarga yang sama seperti Trout dan boleh digantikan. Kedua-duanya lembut dalam tekstur dengan kepingan halus. Di luar Char, sebarang ikan putih air tawar boleh disediakan dengan cara ini.

Louisiana Speckled Trout Amandine
Dari Restoran Lüke, New Orleans (John Besh, Chef / Pemilik)

berfungsi 6

minyak zaitun
6 setiap 8-10oz (setiap) ikan trout Lake Pontchartrain
garam dan lada, secukup rasa
2 sudu makanan Creole *
2 tepung cangkir
2 cawan buttermilk
1 mentega mentega unsalted
1/2 cawan blanched dan hirisan badam
jus 1 lemon
1 sudu kecil pasli cincang segar

Panaskan ketuhar hingga 350 ° F.

Untuk besi tuang atau kuali bawah berat di atas api sederhana, tambah 1/2 inci minyak zaitun.

Salad musim ikan dengan garam, lada, dan bumbu Creole. Ikan trout di dalam tepung dan gosokkan lebihan. Kemudian letakkan trout dalam serbuk buttermilk, dan sekali lagi dalam tepung; goncang lebihan. Letakkan ikan dalam kuali dengan minyak panas dan masak di kedua-dua belah pihak sehingga berwarna coklat, kira-kira 5-7 minit setiap sisi. Jika ikan tebal dan tidak dimasak sepenuhnya, selesaikannya dalam ketuhar yang telah dipanaskan, masak selama beberapa minit.

Kepingan tumis yang lain dengan api sederhana sederhana, tambahkan mentega. Apabila mentega sepenuhnya cair dan mula coklat sedikit di sisi, tambah badam, jus lemon, dan pasli. Teruskan memindahkan mentega di dalam kuali sehingga badam mempunyai ceri, kira-kira 3-4 minit. Sos garam dengan garam dan keluarkan dari panas.

Letakkan setiap fillet trout di atas pinggan dan sos sudu amandine dengan bebas di atas.

* Chef Besh mengesyorkan perisa Paul Prudhomme atau Zatarain.