(Kredit imej: Ghazalle Badiozamani)

Di atas semua perkara yang makanan penutup jeli adalah – mudah, lazat, dan sejuk – mereka tanpa ragu-ragu yang paling menyeronokkan bahawa mana-mana pencuci mulut boleh mempunyai. Kes pada titik? Mangkuk jello ikan ini. Dibuat dari soda lemon-limau dan disusun dengan ikan gula-gula dan Nerds kerikil, itu mungkin pencuci mulut jeli yang paling hebat yang boleh anda layani pada musim panas ini. Ia sesuai untuk kolam renang dan pesta ulang tahun yang penuh dengan siram. Sekiranya anda mempunyai kanak-kanak yang benar-benar ke dalam duyung, mereka akan menyukai ini! Paling penting, cukup mudah bagi anak-anak untuk membantu.

Jello and Gummy Fishbowl: Tonton Video

Berjaya Meletakkan Acuan Gelatin

Kunci kejayaan dalam membuat mangkuk ikan gelatin dua kali. Mula-mula, anda ingin mengelak gula-gula batu berbilang warna dengan lapisan gelatin yang jelas untuk mengelakkan warna dari pendarahan ke dalam gelatin biru kemudian. Cukup ukur dari cangkir campuran gelatin-limau-lemon sebelum menambah pewarna makanan, dan perlahan-lahan tuangkan ini ke atas gula-gula – tetapi jangan kacau.

Langkah kedua untuk berjaya ialah memastikan campuran gelatin biru agak tebal sebelum mencurahkannya ke dalam mangkuk. Ini juga akan menghalang pendarahan warna dan membantu menangguhkan ikan gula-gula.

Melayan Bowl Ikan

Anda mungkin ingin menetapkan karya mangkuk ikan anda sebagai pusat untuk setiap tetamu untuk “ooh” dan “aah” lebih, dan anda harus! Pastikan mangkuk ikan berada pada suhu bilik dan keluar dari cahaya matahari langsung atau ia akan mencairkan. Gunakan sudu hidangan panjang untuk menghancurkan gelatin ke dalam mangkuk – lakukan yang terbaik untuk mendapatkan beberapa kutu buku dan sekurang-kurangnya satu ikan gummy dalam setiap hidangan. Hidangkan krim cair tanpa gula jika dikehendaki.

Jello dan Gummy Candybowl

Hidangan 10 hingga 12

 • 1 liter

  soda lemon-limau rata (kira-kira 4 1/4 cawan), seperti Sprite, dibahagikan

 • 4

  (1/4-ounce) sampul gelatin serbuk yang tidak bercampur-campur

 • 8 auns

  gula-gula Nerds berwarna-warni

 • 1 hingga 2 jatuh

  pewarna makanan biru

 • 12

  permen gula-gula ikan mini

Letakkan 1 cawan soda dalam mangkuk sederhana. Taburkan dengan gelatin dan sisihkan untuk hidrat selama 5 minit.

Panaskan 2 cawan soda dalam periuk kecil di atas api sederhana sehingga mendidih. Keluarkan dari panas dan pukul di dalam campuran gelatin yang berbunga sehingga dibubarkan sepenuhnya. Pindahkan ke mangkuk besar, tambah sisa 1 1/4 cawan soda, dan kacau untuk menggabungkan.

Letakkan mangkuk campuran gelatin ke atas mandi ais sehingga hanya mula menebal. Ukur 1 cawan campuran gelatin yang jelas ke dalam mangkuk kecil. Tambah 1 drop pewarna makanan biru ke mangkuk besar gelatin dan kacau untuk menggabungkan. Biarkan gelatin biru di atas mandi ais semasa anda menyediakan mangkuk ikan.

Tuang gula-gula Nerds ke dalam mangkuk ikan dan merebak ke lapisan yang lebih baik. Sangat berhati-hati tuangkan gelatin yang jelas ke atas Nerds untuk membuat lapisan gelatin yang nipis di atas gula-gula. TIDAK MENDAPATKAN. Lapisan bersih ini menyembunyikan kutu buku dan menjauhkan mereka dari pendarahan ke terarium. Dinginkan lapisan ini selama 20 hingga 30 minit semasa anda terus menyejukkan campuran biru pada mandi ais.

Kacau gelatin biru di atas ais mandi sehingga ia agak tebal, dan kemudian masukkan ke dalam mangkuk ikan yang disediakan. Masukkan ikan gummy pada pelbagai ketinggian sepanjang gelatin. Dinginkan selama 2 jam sebelum disajikan.

Untuk berkhidmat: Gunakan sudu hidangan panjang untuk merebus ke bawah mangkuk, merebut beberapa kutu buku, gelatin, dan ikan sepanjang jalan.

Nota Resipi

Ratakan soda: Buka liter soda lemon-limau dan biarkannya pada suhu bilik untuk mengalihkan pengkarbonan.

Buat masa depan: Ikan gula-gula akan melembutkan jauh apabila mereka duduk di gelatin. Jika anda bercadang membuatnya lebih awal, lepaskan ikan itu dan perlahan-lahan tambahnya ke gelatin yang ditetapkan pada hari berikutnya.