(Kredit imej: Sarah E Crowder)

Risotto adalah salah satu perkara kegemaran saya untuk membuat dengan stok buatan sendiri dari ayam panggang minggu malam kami – kedua-duanya kerana risotto adalah salah satu daripada lima makanan kegemaran saya suami, dan kerana hidangan ini memberikan stok beraroma peluang untuk benar-benar bersinar.

Saya membuat variasi bermusim risotto malam minggu kami untuk memastikan semua orang gembira menjangka masa yang kami buat. Saya tidak membesar-besarkan apabila saya mengatakan variasi musim panas ini adalah yang terbaik saya – seluruh keluarga bersetuju. Caranya adalah untuk meremukkan cobs jagung yang dilucutkan dalam stok supaya hidangan terakhir disemai dengan rasa sengit jagung yang manis dan manis.

(Kredit imej: Sarah E Crowder)

Semasa saya gembira suami saya suka mengambil risotto terbaru ini, saya sangat gembira melihat anak-anak kita dengan senang hati memakan hidangan mereka. Saya tertua telah makan pepejal selama tiga tahun sekarang, dan saya tidak pernah tunggu menontonnya pada waktu makan. Ada sesuatu yang sangat menarik dan menarik. Apabila kita memperkenalkannya kepada makanan yang padat, keseronokannya yang nyata adalah kali pertama saya merasakan saya benar-benar dapat memahami apa yang dia rasa – apa yang lebih relatable daripada pengalaman penting menikmati makanan yang baik?

Dan itulah yang berlaku saya menantikan penerbitan risotto seterusnya.

→ Hidangkan Ini Dengan: Salad yang ringkas atau sosej sisa yang sihat dari sosej dan zucchini sup malam tadi

→ Baca Lagi: Cara Membuat Stok Ayam di dalam Cooker Slow

(Kredit imej: Sarah E Crowder)

Risotto Jagung Manis

Hidangan 4

 • 3

  telinga telinga sederhana, diikat

 • 6 cawan

  ayam atau sayur-sayuran, membeli-belah atau buatan sendiri

 • 1

  bahagian leek, putih dan hijau yang besar dicincang dan dibilas

 • 1 1/4 cawan

  beras arborio

 • 1/4 cawan

  vermouth kering

 • 2 sudu

  mentega

 • 1/2 cawan

  Parmigiano Reggiano yang baru parut

 • Minyak zaitun

 • Garam dan lada

Potong jagung dari cobs. Letakkan stok dan dilepaskan cobs jagung dalam periuk ke atas api yang tinggi (memecahkan cobs separuh jika diperlukan). Sebaik saja sup timbul pada mendidih, kembalikan haba ke rendah dan masak selama 15 minit. Keluarkan tongkol, mengikis di sepanjang panjang tongkol dengan sudu atau spatula untuk mengeluarkan sebarang cecair tambahan.

Jaga bahagian bawah periuk besar yang berat dengan minyak zaitun dan letakkan di atas api sederhana. Setelah minyak panas, tambah bawang dan garam garam, dan tumis hingga lembut, kira-kira 5 minit. Masukkan beras dan tumis lagi 2 minit. Masukkan vermouth dan kacau sehingga hampir penuh sejat, 1 minit.

Tambah sekeping stok ke beras. Kacau sering, terus tambah stok sebagai beras menyerap setiap tambahan, sehingga campuran berkrim dan beras dimasak melalui tetapi masih tegas (al dente), kira-kira 30 minit. Kacau dalam mentega, keju, dan kernel jagung. Musim rasa dengan garam dan lada dan sajikan panas.

Nota Resipi

Jika anda kehabisan stok sebelum risotto dilakukan, memanaskan sedikit air untuk digunakan untuk penambahan akhir anda.