Daripada beratus-ratus buku masakan yang saya harapkan, buku masakan masyarakat sekolah lama saya berada di bahagian atas kelas. (Mata Bonus jika ditulis oleh Southern Junior League!) Saya suka membaca tomes retro ini untuk hiburan, tetapi mereka sering menjadi tempat pertama saya menghidupkan inspirasi resipi baru, juga.

Minggu lalu saya melepaskan satu kegemaran kegemaran-Terutamanya Nashville– Untuk membaca sedikit lewat malam. Semasa saya mengembara, saya kagum dengan bilangan resipi yang mencetuskan minat saya dan dengan itu menjadikan matlamat mental untuk mula menggunakan buku lebih kerap. (Kerana saya tidak nampaknya mempunyai projek memasak yang mencukupi.)

Pertama? Bar gula-gula kelabu Ireland. Ia berkata resipi itu datang dari Ireland, dan ia menjadi kegemaran Tennessee selama lebih tiga puluh tahun! Jika itu bukan alasan yang cukup untuk membuatnya, mereka juga mengandungi ancaman triple: mentega (banyak dan banyak mentega), karamel, dan coklat. Pertimbangkan saya untuk dijual.

Bar gula-gula, juga dirujuk sebagai “bar jutawan” (yang saya dapati selepas fakta), adalah apa yang anda harapkan daripada koleksi resep lama Selatan; mereka manis, kaya, dan oh-so-delicious. Pasti klasik baru pada pendapat saya, seperti buku masakan yang mereka datangi.

Bagaimana dengan awak? Mana-mana buku masakan komuniti kegemaran saya harus menambah koleksi saya yang berkembang?


Bar Kuman Baris Irish

Membuat 12 bar

 • Untuk kekurangan roti:
 • 1 cawan

  (2 batang) mentega masin, pada suhu bilik

 • 1/2 cawan

  gula

 • 2 cawan

  tepung serbaguna

 • Untuk toffee:
 • 2 tongkat

  mentega masin

 • 1 cawan

  gula

 • 1

  (14 ounce) boleh memerah susu pekat

 • 3 sudu

  sirap maple

 • 1

  (Beg 10-ons) cip coklat manis yang berkualiti

 • Garam laut (pilihan)

Untuk kekurangan roti, panaskan ketuhar hingga 350 ° F. Di dalam mangkuk pengadun berdiri dengan pisau pemukul (atau dengan pengadun elektrik), krim mentega dan gula bersama-sama pada kelajuan sederhana sehingga cahaya dan gebu, kira-kira 3-5 minit. Tambah tepung dan pukul pada kelajuan rendah sehingga hancur, pastikan anda tidak mencampur adunan. Tekan ke bahagian bawah hidangan pembakar 8 x 11 inci dan masak selama 18 hingga 20 minit, atau sehingga coklat keemasan cahaya.

Untuk toffee, gabungkan mentega, gula, susu pekat, dan sirap maple dalam periuk sederhana. Bawa mendidih ke atas api sederhana, kacau sentiasa. Sebaik sahaja campuran itu mendidih, terus kacau sehingga ia tebal dan coklat keemasan (tetapi tidak dibakar), kira-kira 5-7 minit. Tuangkan kue yang dimasak dan biarkan setidaknya satu jam atau sepanjang malam. (Jika anda suka rasa karamel, gunakan semua sos, atau gunakan kurang untuk lapisan yang lebih nipis.)

Cairkan cip coklat dalam periuk kecil dengan api yang rendah. Sebarkan ke atas lapisan karamel yang sejuk, taburkan dengan garam laut (jika menggunakan), dan sejuk sepenuhnya. Potong ke dalam kotak sebelum berkhidmat.

Nota Resipi

Diadaptasi daripada Terutamanya Nashville.

Berkaitan: Sempurna Portable: Bar Dessert

(Imej: Nealey Dozier)