(Kredit gambar: Tessa Huff)

Setiap tahun sekitar waktu ini, saya mula membuat bungkusan besar kue, gula-gula, dan lain-lain hadiah yang boleh dimakan, membungkusnya dengan busur perayaan dan kue roti baker, dan memberikannya kepada rakan dan keluarga. Musim ini, saya membuat Holiday Nut & Fruit Rapper ini. Ia sesuai untuk pembekalan dan serba boleh, menggunakan apa-apa kacang atau buah kering yang anda ada.

(Kredit gambar: Tessa Huff)

Dihidupkan dalam gula karamel, kacang-kacangan dan biji-bijian dalam Holiday Nut rapuh ini kelihatan seperti permata kecil. Apabila dipecahkan, keputihan ini kelihatan seperti kepingan kaca yang cantik. Saya suka warna tambahan cranberry dan earthiness benih labu. Saya telah memasak resipi ini dengan rosemary kering, sentuhan serbuk cili chipotle, dan tambahan percikan garam laut halus. Jangan ragu untuk menukar pilihan kacang dan rempah kegemaran anda untuk membuat Holiday Nut rapuh unik anda sendiri.

(Kredit gambar: Tessa Huff)

Membuat satu kumpulan besar rapuh boleh agak mudah dan pasti pergi jauh. Luangkan hanya satu petang yang mengaduk sejenis gula karamel, dan anda akan mempunyai hadiah untuk orang ramai. Ya, kadang-kadang memasak gula ke suhu tinggi di atas dapur boleh menjadi sedikit saraf-wracking, tetapi dengan beberapa kesabaran dan kerja persiapan, anda akan menjadi wizard membuat gula-gula dalam masa yang singkat.

Whip beberapa kumpulan, memecahkan yang rapuh menjadi sebahagian (bahagian yang menyeronokkan!), Dan pakej semuanya di dalam beg selophane perayaan, balang mason mini, atau kerusi kertas biasa.

Holiday Nut & Fruit Rapper

Membuat 4 hingga 6 bahagian pemberian hadiah


2 cawan gula


1 cawan sirap jagung cahaya


1 cawan air


Garam 1/4 sudu teh


1/2 sudu teh baking soda


1/2 sudu teh rosemary kering (pilihan)


1/8 serbuk cili chototle, atau secukup rasa (pilihan)


1 sudu besar mentega unsalted, diced


1 sudu vanila ekstrak


1/3 cawan cranberry kering


1/3 cawan kacang pain


1/3 cawan biji labu panggang


1/2 cawan mentega, dicincang


1/2 cawan badam toasted, dicincang

Garam laut untuk percikan

Baris lembaran penaik dengan kertas atau pad tidak melekat. Prep semua ramuan anda sebelum memulakan dan mengetepikan.

Letakkan gula, sirap jagung, dan air dalam periuk periuk berat. Kacau untuk menggabungkan. Panaskan haba yang sederhana tinggi (tanpa kacau) selama kira-kira 15 minit, atau sehingga campuran mencapai 300 ° F, atau “crack keras” panggung pada termometer permen.

Keluarkan dari panas dan kacau dengan teliti dalam garam, baking soda, dan rempah. Masukkan mentega dan vanila. Kacau dalam kacang dan biji. Cepat tetapi tuangkan dengan teliti campuran ke dalam lembaran pembakar yang disediakan. Sebarkan ke lapisan yang sama sebelum set campuran. Taburkan dengan garam laut, jika dikehendaki.

Biarkan sejuk sepenuhnya sebelum berpecah. Simpan di dalam bekas kedap udara selama beberapa minggu.