(Kredit imej: Nealey Dozier)

Hanya apabila saya fikir saya akan memenuhi gudang saya dengan memperlakukan cuti buatan sendiri yang cukup lazat, bersama hash surga untuk menyapu mereka semua di bawah permaidani. (Nah, untuk hari ini sekurang-kurangnya.) Gabungan coklat pahit manis, badam panggang, dan marshmallow benar-benar hadiah dari atas!

(Kredit imej: Nealey Dozier)

Hash Syurgawi mungkin lebih dikenali sebagai rasa es krim, tetapi ia sebenarnya bermula sebagai gula-gula. Rawatan buatan sendiri pada asalnya dicipta oleh sebuah gedung membeli-belah New Orleans untuk dilepaskan ke pembeli, sehingga resipi diperoleh oleh Elmer’s Candy Corp dan segera melancarkan pengeluaran berskala besar. Itulah 1923, dan coklat dan berbentuk telur berbentuk telur masih menjadi tradisi Paskah Louisiana.

Saya membuat bar ini dengan niat untuk melayani mereka di pesta percutian rakan, tetapi sayangnya separuh tidak berjaya ke destinasi akhir mereka – mereka terlalu ketagihan untuk tidak terus bergurau selepas melewati dapur. Oleh itu, bukannya berkongsi mereka semua, saya (ketamakan) memasukkan baki selebihnya ke dalam timah cookie dan menawarkannya sebagai hadiah nyonya rumah. Dan kemudian saya memberitahu penerima untuk menyembunyikannya jauh di jurang kulkas mereka untuk menghalang saya keluar. Adakah saya dramatik di sini? Malangnya hanya sedikit.

Orang-orang New Orleans tahu satu atau dua perkara mengenai kehidupan yang baik (dan makanan yang hebat) dan ramuan-ramuan “syurga” ini pasti tidak terkecuali. Terdapat beberapa versi buatan sendiri yang terapung di sekeliling, tetapi yang satu ini adalah kegemaran saya; Saya berjanji ia lebih daripada jumlah bahagiannya. Anda boleh membentuk gula-gula menjadi kelompok kecil jika anda mahu, tetapi saya lebih suka memotongnya ke bar batu tinggi. Bukan sahaja mereka kelihatan sangat hebat, tetapi anda mendapat lebih banyak marshmallow dan badam untuk coklat dalam setiap gigitan. Hallelujah!

(Kredit imej: Nealey Dozier)


Bar Hash Syurgawi

Membuat kira-kira 12 dataran atau 16 kelompok; boleh menjadi dua kali ganda

 • 1 cawan

  gula

 • 1 cawan

  susu sejat

 • 3 sudu

  sirap jagung cahaya

 • 16 auns

  coklat pahit, dicincang

 • 1 sudu teh

  pasta kacang vanila atau ekstrak vanila tulen

 • 2 cawan

  dipanggang, badam masin, dipelihara

 • 2 cawan

  marshmallows kecil

Gariskan hidangan pembakar persegi 8 inci dengan kertas kertas dengan cukup berlebihan menggantung di sisi periuk untuk digunakan sebagai “pemegang”; semburan kertas dengan semburan memasak.

Gabungkan gula, susu yang disejat, dan sirap jagung dalam periuk sederhana, berat. Bawa campuran ke dalam mendidih di atas api yang sederhana tinggi, memukul sering, dan terus mendidih campuran sehingga mencapai 218 ° F hingga 220 ° F pada termometer baca segera, 5 hingga 8 minit. Tanggalkan periuk dari api dan biarkan sejuk selama 2 minit. Lipat dalam coklat dan vanila dan kacau sehingga cair. Biarkan sejuk selama tambahan 15 hingga 20 minit, kemudian lipat dalam kacang dan marshmallow.

Mentransfer campuran coklat ke dalam hidangan penaik yang disediakan dan disebarkan secara sama rata dengan spatula silikon. Dinginkan gula sampai teguh, sekurang-kurangnya dua jam. Menggunakan kertas kertas kertas, keluarkan gula-gula dari hidangan penaik dan potong ke dalam kotak. (Ia membantu menggunakan pisau yang dicelup dalam air panas.)

Simpan di dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk sehingga seminggu. Tarik 5 hingga 10 minit sebelum berkhidmat.

Nota Resipi

Untuk membuat kluster dan bukannya bar: menggunakan tongkat es krim bentuk musim bunga, gugur kelompok putar ke kuali lembaran yang dilapisi kertas kertas atau Silpat. Dinginkan sehingga dikeringkan, sekurang-kurangnya 1 jam. Simpan di dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk; tarik keluar 30 minit sebelum berkhidmat.

(Kredit imej: Nealey Dozier)