November boleh berasa begitu minda. Ini semua tentang Thanksgiving, kalkun, cranberry, dan pesta! Tetapi Kesyukuran hanya satu hari, dan kehidupan berjalan di sekelilingnya. Ini adalah resipi untuk satu malam minggu apabila anda menginginkan sesuatu yang menghiburkan, tetapi tidak terlalu berat. Bakso mungil ini segar, lemoni, dan lembut. Dan, mungkin terbaik dari semua, mereka bukan ayam belanda.

Resipi ini sebenarnya diilhami oleh (dan disesuaikan daripada) Chez Panisse. Saya melawat kafe di Chez Panisse beberapa tahun lepas. Semasa saya berada di sana, saya mempunyai makanan yang sederhana namun megah; semuanya terasa betul, yang Chez Panisse tentu membuat pujian yang tinggi. Selepas saya pulang, saya melompat ke buku masakan Café untuk mencari resepi untuk pesta makan malam dengan rakan-rakan. Saya hanya mempunyai satu paun babi tanah di dalam peti sejuk untuk digunakan, dan saya dapat melihat resipi bola bakar yang ringkas. Saya menyusun daging babi untuk bebola daging dan membuat sos limau dan bukannya sos tomato yang lebih tradisional.

Ini adalah lazat – lembut, lembap, dan tajam dari sos. Mereka adalah tingkap kecil yang indah ke dalam makanan yang sederhana namun lazat dan seimbang yang Chez Panisse dikenali dengan, dengan sentuhan untuk palet yang dipadamkan oleh makanan percutian yang berat dan terlalu banyak kekayaan.

Babi dan Sage Meatballs
(Diadaptasi dari Chez Panisse Café Cookbook)

berfungsi 4

Susu 1/2 cawan
1/4 cawan serbuk roti
1 bawang kuning kecil, dicincang halus
Minyak zaitun tambahan
Garam
Daging babi 1 paun
1 telur, dipukul
1/4 cawan keju Parmesan yang baru parut
4 sudu besar daun sage segar dicincang
1 sudu teh dicincang halus segar
1/8 sudu teh lada cili
Lada hitam tanah baru

Masukkan susu dan serbuk roti dalam mangkuk kecil dan campurkan dengan garpu. Apabila serbuk telah melembutkan memerah susu dan buangnya.

Perlahan taburkan bawang dalam sedikit minyak zaitun sehingga lembut tetapi tidak berwarna. Musim dengan garam garam dan masukkannya ke sejuk.

Campurkan dalam mangkuk sederhana daging babi, serbuk roti, bawang, telur, parmesan, sage, thyme, cayenne, lada hitam, dan 1 sudu garam. Campurkan dengan tangan dengan teliti.

Bentuk campuran ke dalam bola berukuran walnut. Ini boleh dilakukan beberapa jam atau bahkan sehari ke depan.

Untuk memasak, panaskan kuali yang cukup besar untuk memegang semua bebola daging dalam satu lapisan uncrowded. Tambah sedikit minyak zaitun. Apabila kuali dipanaskan, masukkan bebola daging, goncangkan kuali supaya tidak melekat. Menggunakan penyepit untuk menghidupkan supaya mereka menjadi rata rata, masak bola bakar sehingga mereka tidak lagi merah jambu di tengah dan ringan di atas semua sisi. Keluarkan dari kuali ke piring dan segera buat sos.

Lemon Thyme Sauce

1 1/2 cawan kaldu ayam
3/4 cawan wain putih kering
1/4 cawan segar dimasak jus lemon (dari satu limau)
1 sudu kecil dicincang thyme segar
Zest satu lemon, untuk menghias
Cincang thyme kasar, masih di batang, untuk hiasan

Keluarkan bola bakar dari panci, dan deglaze ia di atas api sederhana dengan sup ayam dan wain. Kacau sehingga dikurangkan sekurang-kurangnya sepertiga. Tambah jus lemon dan thyme, kemudian tambah bakso semula di dalamnya juga.

Rebus hingga bersedia untuk melayani – sekurang-kurangnya 10 minit, tetapi sehingga setengah jam. Hidangkan bakso dengan sos yang dituangkan dan dihiasi dengan rambut lemon zest dan sprana thyme.

Lebih banyak bola bakar:
• Resipi: Beban Lembut Tender pada Sos Tomato
• Resipi: Bacon-Sage Meatballs dengan Buttermilk Gravy

(Imej: Faith Durand)