Guru Cina saya pernah memberitahu saya bahawa semua ekspatriat Beijing bermula dengan mempelajari tiga perkataan yang sama: nihao, pijiu, dan yangrou chuanr – hello, bir, dan anak domba chuanr. Ketiga perkataan itu penting, kerana itu yang perlu anda ketahui untuk mendapatkan makan malam yang hebat di mana sahaja di bandar, hanya dapatkan pendirian chuan terdekat.

Chuanr (seperti “chwar”) adalah lidi makanan yang dibalut dengan cumin dan serbuk cili, kemudian dimasak di atas gril propana atau arang. Mereka adalah makanan jalanan yang paling biasa di Beijing, walaupun mereka berasal dari kawasan Xinjiang di Barat Laut.

Domba panggang adalah bentuk yang paling klasik, tetapi chuanr boleh dibuat dari apa-apa: potongan ayam, sayap ayam, hati ayam, daging lembu, daging babi, roti kukus, dll. Sayap ayam membuat chuanr sangat indah, dan saya sangat mencadangkan mencuba.

Mungkin ada banyak cara membuat chuanr kerana ada orang yang membuat mereka. Setiap orang mempunyai citarasa tertentu; Sebagai contoh, saya suka memasak wain Shaoxing sedikit ke atas masakan saya sebelum memasaknya. Tidak semua orang suka chuanr begitu pedas yang api menembak dari mata mereka, jadi serbuk cabai boleh meningkat atau menurun menurut rasa.

Saya suka membuat perasa saya dalam kumpulan besar, kerana sebaik sahaja anda memperoleh rasa itu, ia boleh memakan banyak perkara; ia membuat roti rata yang indah, dan saya juga mempunyai pizza Xinjiang domba.

Chuanr adalah pedas, lazat, dan sangat ketagihan. Saya ingat berkata, “Saya akan mencuba satu,” dan perkara seterusnya yang saya tahu saya berkhemah di sebelah gril panas dalam cuaca 100 darjah, sejambak lidi dalam satu tangan dan bir sejuk di pihak yang lain. Terdapat cara lain untuk makan mereka, tetapi itu mungkin yang terbaik.

Lamb Chuanr

Membuat kira-kira 20 labu

 • 1 1/2 hingga 2 pound

  payudara domba

 • 2 sudu

  Shaoxing wain atau sherry kering (pilihan)

 • 3 sudu

  benih jintan

 • 1 sudu

  Serbuk cili Cina

 • 2 sudu teh

  bawang putih serbuk

 • 2 sudu teh

  serbuk adas

 • 2 sudu teh

  garam kosher

Mengukir daging dada kambing dari tulang dan potong ke dalam potongan-potongan kecil kira-kira 1 “1/2” dengan 1/2 “, meninggalkan lemak yang dilampirkan. Spear domba pada lidi memanggang buluh, jadi lapisan ganti antara lemak dan daging Jika anda memilih menggunakan wain Shaoxing, berikannya kepada semua daging dan biarkan tusuk sisa selama 15 minit.

Walaupun lidi-lengan sedang berehat, panaskan panggangan gas atau arang untuk memanaskan tinggi.

Jadikan perasa masak dengan kacau bersama biji jintan, serbuk cili, bawang putih serbuk, adas serbuk, dan garam halal.

Goncangkan perisa chuanr secara meluas di atas lidi, salurkan daging dengan teliti.

Letakkan lidi di panggangan, masak selama empat minit, kemudian putar mereka. Lemak akan mula mencair dan menjadi separuh lut. Teruskan memanggang sehingga daging dimasak, kira-kira 8-10 minit.

Keluarkan lidi dari grill dan diedarkan. Chuanr paling baik dilayan oleh segelintir, dengan bir.

(Imej: Elizabeth Licata)