Walaupun ia boleh menjadi sejuk di luar, saya fikir permulaan tahun ini adalah masa yang sangat baik untuk segelas soda jahe limau gedang buatan sendiri. Saya datang dengan resipi ini apabila pasangan saya bersumpah soda komersil, dan selepas berbulan-bulan menikmati kesenangan bercuti, cahaya dan tangisnya sangat dialu-alukan. Soda dipermanis dengan madu, bukan gula, dan halia memberikan nota kehangatan untuk musim sejuk.

(Kredit imej: Emily Han)

Resipi ini adalah untuk sirap yang anda boleh bercampur dengan air berkarbonat (kedai yang dibeli atau buatan sendiri). Ia mempunyai rasa manis dan matang dari penggunaan anggur jeruk dan keperibadian kecil dari penambahan halia segar. Saya cuba membuat soda dengan kedua-dua kuning dan merah jambu / limau gedang merah dan memilih yang terakhir, kerana ia mempunyai rasa manis semula jadi.

(Kredit imej: Emily Han)

Anda pastinya boleh menggunakan gula untuk membuat sirap, tetapi madu adalah alternatif yang baik untuk mereka yang mengelakkan pemanis halus, dan ia memberikan soda beberapa vitamin dan mineral tambahan. Plus saya hanya suka rasa madu dengan limau gedang dan halia. Melihat ke luar soda, sirap juga boleh digunakan dalam koktail atau menyerap salad buah segar.

(Kredit imej: Emily Han)

Grapefruit Honey Ginger Soda Syrup

Membuat sekitar 6 (8-ounce) minuman

 • Zest 1 besar merah jambu atau limau gedang merah (sebaik-baiknya organik)

 • 1 cawan

  jus limau gedang merah jambu atau merah yang segar (dari kira-kira 1 grapefruit besar; jika perlu, top off dengan air untuk membuat 1 cawan

 • 3/4 cawan

  madu yang berperisa ringan

 • 1/4 cawan

  halia segar dicincang

 • Air berkarbonat, untuk berkhidmat

Campurkan semangat limau gedang, jus limau gedang, madu, dan halia dalam periuk kecil di atas api sederhana. Rebus selama 2 minit, kacau untuk membubarkan madu.

Keluarkan dari haba dan biarkan sejuk. Terikan sirap melalui penyaring ke dalam bekas yang bersih dan buang pepejal.

Untuk berkhidmat, sudu 2 sudu sirap ke dalam gelas 8-ons, atas dengan air berkarbonat, dan kacau untuk menggabungkan. Rasa dan tambah lagi sirap, jika dikehendaki.

Sirap boleh didinginkan sehingga 1 minggu.