(Kredit imej: Oriana Koren)

Anak-anak saya tidak digunakan untuk mengatakan perkara-perkara seperti, “Hei, awak, turunlah ke bawah! Saya membuat crêpes!” Mereka digunakan untuk memasak perkara ganjil pada waktu yang ganjil, kerana itulah yang anda lakukan apabila anda menulis tentang makanan dan cinta yang bereksperimen di dapur. Biasanya saya meminta mereka untuk mencuba perkara seperti mentega radish yang, sementara lazat, tidak ada jeh ale crêpe dengan semangat oren dan cip coklat. Jadi mereka sangat teruja apabila ini berlaku.

(Kredit imej: Hali Bey Ramdene)

Saya telah diilhamkan oleh sebotol bijirin halia. Kami tidak minum banyak soda, dan saya biasanya tidak membelinya hanya untuk di sekitar rumah, tetapi kami membelinya apabila kami mempunyai pihak. Flat atau masih menggoreng beberapa gelembung, saya menggunakan soda sisa untuk mencambuk satu kumpulan crêpes.

Rasa halia adalah halus dan menambah rasa manis yang seimbang oleh citrusy, sedikit pahit jeritan oren. Saya memutuskan untuk menggunakan santan bukan susu biasa dalam adunan ini (dan menggunakan beberapa yang tersisa daripada boleh dibuka) untuk menambah rasa lebih. Hasilnya adalah sesuatu yang terasa seperti percutian pulau. Saya berkhidmat dengan crêpes ini dengan hanya meniup cip chocolate, tetapi jika anda mempunyai sedikit masa di tangan dan buah di dalam peti sejuk, anda juga boleh melayani mereka dengan nanas panggang dan benar-benar berlari dengan rasa “seluruh pulau” itu.!

Ketahui Cara Membuat Crêpes: Cara Membuat Halus, Lacy Crêpes

Ginger Ale Crêpes dengan Chocolate Chips

Hidangan 6


1 tepung cangkir


1 garam secubit

2 biji telur

3/4 cawan susu utuh (saya menggunakan santan, cara yang hebat untuk menggunakan sisa tin)


2 sudu mentega cair (tambah lagi untuk melapikkan kuali)


1 cawan jahe ale

Zest dari 1 oren
Sebilangan cip coklat separuh manis

Dalam pemproses makanan atau pengisar, campurkan tepung, garam, telur, susu, dan mentega sehingga dicampur sepenuhnya menjadi adunan nipis.

Tuangkan ke dalam mangkuk dengan halia halia dan semangat oren. Tutup dan biarkan duduk dalam peti sejuk selama sekurang-kurangnya sejam.

Panaskan crêpe pan, tambah lebih banyak mentega. Tuangkan satu lingkaran adunan ke dalam kuali. Apabila crêpe mempunyai sedikit cincin di bahagian bawah, berhati-hati bekerja dengan spatula di bawahnya dan flip. Masak sebelah kedua secara ringkas, hanya untuk menetapkan adunan. Teruskan dengan adunan yang tinggal. Hidangkan crêpes kerana mereka keluar dari panas, ditaburi dengan kira-kira satu sudu kerepek coklat.

Jika tidak makan dengan segera, tumpukan mereka di atas yang lain kerana mereka sejuk.

Nota Resipi

  • Jika anda tidak mahu menggunakan pemproses makanan atau pengisar, ayakan tepung dan garam bersama-sama sebelum menambah cecair dan gunakan pukul untuk mengetuk adunan anda sehingga lancar.
  • Simpan apa-apa jahe jahe yang sisa di tangan untuk memecahkan adunan jika perlu.
  • Ini juga boleh ditaburi dengan gula tepung, tetapi saya fikir mereka cukup manis sendiri.