Apabila ia datang untuk minum cuti, eggnog hanya permulaan. Banyak budaya dan masakan dengan bangganya menuntut pukulan Krismas dan minggu ini kami membawa anda Punch Bowl Global dengan lima pukulan perayaan, masing-masing dengan kisah mereka sendiri.

Lihatlah kepada orang-orang yang bertahan musim sejuk dengan hanya beberapa jam cahaya matahari setiap hari untuk minum percutian yang paling hangat dan hangat. Jawapannya, menurut Jerman, Sweden, Norway, Finlandia, dan Denmark? Wain mulled. Terdapat variasi serantau yang berlainan, dan resipi itu sendiri selalu lebih daripada garis panduan daripada buku panduan. Resipi ini adalah untuk orang Jerman Glühwein, yang secara harfiah diterjemahkan kepada wain-wain, kerana perasaan anda selepas anda telah minum cawan kecil di luar pada bulan Disember.

Jerman cenderung menyimpannya cukup asas, tetapi anda boleh mencuba dan menambah kapul buah, vanila, halia, atau lada hitam. Di negara-negara Nordik, mereka menambah badam blanched dan kismis kepada gløgg mereka!

(Kredit imej: Leela Cyd)

Glühwein secara tradisinya dihidangkan di gerai-gerai di pasar Krismas di seluruh Jerman dan Austria untuk menjaga orang ramai hangat ketika mereka berbelanja dan bersosial. Berikut adalah resipi asas yang akan dibuat Glühwein seperti yang anda akan dapat di pasaran Krismas Jerman. Sebenarnya, banyak pasaran Krismas komersial hanya memanaskan semula campuran pra-manis dan pra-dibumbui, jadi ini mungkin akan merasakan lebih baik.

Panas, Jangan Rebus

Mulling wain bukanlah sains roket, tetapi terdapat beberapa tip untuk diingat. Peraturan pertama dan paling penting? Jangan biarkan mendidih anggur atau anda akan meminum alkohol! Saya cenderung membiarkannya panas perlahan selama kira-kira 20 minit sebelum tetamu saya tiba. Ia juga tidak bernilai menghabiskan satu tan wang untuk wain di sini. Sebarang wain merah kering, dari Chianti hingga Cabernet Sauvignon, akan berfungsi. Skala resipi sangat mudah untuk berkelah kecil selepas makan malam atau orang ramai bercuti. Dan kemudian ada pilihan Schuss, atau tembakan minuman keras (biasanya rum atau amaretto). Saya cenderung untuk membuat pesanan dan membuat saya Glühwein tanpa itu – terutamanya jika ia adalah yang pertama dari beberapa cermin mata – tetapi ia membuatkan anda lebih hangat!

(Kredit imej: Leela Cyd)


Jerman Glühwein

Hidangan 4 hingga 6

 • 1/2

  oren sederhana

 • 3/4 cawan

  air

 • 1/4 cawan

  turbinado atau gula pasir

 • 20

  seluruh ulas

 • 2

  tongkat kayu manis

 • 2

  anise bintang keseluruhan

 • 1

  (750-milliliter) botol wain merah kering

 • Rum atau amaretto, untuk berkhidmat (pilihan)

Menggunakan alat pengupas sayuran, keluarkan semangat dari oren dalam jalur lebar, berhati-hati untuk mengelakkan pith putih; mengetepikan. Jus oren dan letak jus itu.

Campurkan air dan gula dalam panci yang besar dan tidak aktif dan didihkan sehingga gula telah dibubarkan sepenuhnya. Kurangkan haba dan tambah ulas, kayu manis, anise bintang, semangat oren, dan jus oren. Rebus sehingga bentuk sirap wangi, kira-kira 1 minit.

Kurangkan lagi haba dan tambahkan wain. Biarkan ia hampir merata selama sekurang-kurangnya 20 minit tetapi sehingga beberapa jam. Perhatikan supaya ia tidak dapat meredakan sepenuhnya.

Strain dan berkhidmat dalam cawan kecil, menambah pukulan rum atau amaretto dan garnishing dengan kulit jeruk dan anise bintang jika dikehendaki.