(Kredit imej: Anjali Prasertong)

Katakan anda telah menakluki salad kale mentah. Mungkin anda mengurut, mungkin anda tidak, tetapi pasti tidak mengejutkan lagi untuk duduk di dalam mangkuk besar mentah, hijau gelap dan chow turun. Tetapi mungkin sekarang anda sedikit bosan. Anda menginginkan sesuatu yang lebih – resipi untuk menarik minat rakan-rakan anda yang mencintai dan menggoncang anda dari stupor salad anda pada musim panas ini. Smoky dan berkilau, disusun dengan potongan roti bakar, salad kale panggang itu.

(Kredit imej: Anjali Prasertong)

Saya mula membuat salad kale panggang tidak lama selepas mengetahui keajaiban yang kale panggang. Sekiranya anda pernah membuat cip kale, anda tahu keajaiban mendedahkan kale ke panas yang kering dan kering: daun yang dahulunya sukar direndam, menjadi coklat dan ketagihan pada tepi. Grilling kale menghasilkan daun yang renyah dan hangus di beberapa tempat, lembut dan kenyal pada orang lain – dan ketika mereka membuat snek halus langsung dari grill, berpakaian mereka dan menjadikannya salad adalah langkah tambahan. Walaupun anda kehilangan sebahagian besar masalah, rasa berasap semakin bertambah setelah daun berpakaian, membuat salad kale yang rasanya tidak ada yang lain.

(Kredit imej: Anjali Prasertong)

Satu-satunya perkara yang lebih menarik daripada kale panggang mungkin roti bakar. Walaupun ia kelihatan seperti roti panggang yang dimuliakan, sekeping roti yang baik digosok dengan sedikit minyak dan garam, kemudian panggang hingga renyah dan bergaris hitam, tidak bersulang. Ia lebih daripada roti bakar. Selepas memanggang, roti itu tetap lembut dan sedikit kenyal di tengah-tengah, dan menaikkan beberapa perasa yang beraroma tanpa tersedut. Saya tidak akan menyalahkan anda kerana dihidupkan di kale untuk potongan tambahan roti sambil memanjakan bantuan kedua anda.

Tart kecil, sangat berbisa, dengan rasa berasap yang luar biasa, ini adalah salad kale untuk dibawa ke potluck musim panas anda yang akan datang, atau membuat di BBQ belakang rumah seterusnya. Jika tidak ada yang lain, ia akan membawa anda keluar dari kale salad kale mentah – untuk beberapa bulan akan datang, sekurang-kurangnya.

(Kredit imej: Anjali Prasertong)


Garlicky Grilled Kale Salad dengan Roti Grilled

Hidangan 4 hingga 6

 • Untuk salad:
 • 2 tandan

  (kira-kira 1 paun) kale, dibasuh dan dikeringkan

 • 3 sudu

  minyak goreng atau minyak panas yang lain, dibahagikan

 • 1/4 sudu teh

  garam, ditambah lagi untuk roti

 • 2

  kepingan tebal roti tawar (kira-kira 3/4 inci tebal)

 • 1

  bawang putih cengkih kecil

 • 2 sudu

  Parmesan dicukur (pilihan, lihat Nota Resipi)

 • Untuk berpakaian:
 • 1

  bawang putih cengkih besar

 • 2 sudu

  jus lemon

 • 1/4 sudu teh

  garam

 • 2 sudu

  minyak zaitun tambahan

Potong dan buang batang dan tulang rusuk tengah dari setiap daun kale. Dalam mangkuk besar, buang daun kale dengan 2 sudu besar minyak dan 1/4 sudu teh garam, sehingga daun rata disalut dengan minyak. Gosokkan kedua-dua belah roti dengan baki sudu minyak yang berliku-liku dan taburkan dengan sedikit garam. Gosokkan cengkeh bawang putih kecil ke atas kedua-dua belah roti.

Panaskan panggangan grill atau grill ke panas yang tinggi. Bekerja dalam kelompok, panggang daun kale sehingga coklat dan rangup pada kedua-dua belah pihak, kira-kira 30 saat hingga 1 minit setiap sisi. Letakkan roti sehingga garing dan ringan hangus pada kedua-dua belah, 1 hingga 2 minit setiap sisi. Secara kasar cincang daun kale menjadi potongan-potongan bersaiz gigitan dan tempatkan dalam mangkuk besar. Potong roti ke kiub besar dan sisihkan.

Untuk membuat pakaian, parut cengkeh bawang putih besar dengan mikroplane (atau gunakan akhbar bawang putih) dan gabungkan dengan jus lemon dan garam 1/4 sudu dalam mangkuk kecil. Perlahan-lahan pukul di dalam minyak zaitun. Tuangkan pakaian di atas kale cincang dan tuangkan ke kot. Tambah kiub roti dan melemparkan. Pindahkan ke piring hidangan atau mangkuk dan hiaskan dengan keju, jika dikehendaki.

Nota Resipi

Saya menggunakan alat pengupas sayuran untuk mencukur kepingan nipis Parmesan untuk menghias salad ini, tetapi saya fikir ia hanya lazat – dan hebat untuk pemakan vegan! – tanpa keju.

Saya menggunakan Tuscan kale dalam salad yang digambarkan, tetapi kale keriting juga berfungsi.

Seperti banyak salad kale, resipi ini tetap baik. Jika anda merancang untuk membuatnya lebih awal dari masa, pastikan kiub roti memisahkan dan melemparkannya dengan kale sebelum bersiap.