(Kredit imej: Maria Siriano)

Beberapa tahun lalu, saya mencuba versi Chex Mix yang diilhami oleh Jepun yang menggunakan furikake, bumbu bijan, rempah, rumpai laut, dan ikan kering yang lazat. Bijirin renyah yang dilapisi dengan furikake meniup fikiran saya, jadi mengapa tidak idea yang sama boleh digunakan untuk popcorn? Di sini, saya telah menghidupkan jagung ketuhar di kepalanya dan memberikannya twist Jepun yang menyenangkan yang boleh anda tambahkan kepada filem malam snek giliran.

(Kredit imej: Maria Siriano)

Saya fikir saya ingin memulakan dengan jagung cerek buatan sendiri dengan sedikit rasa manis, tapi selepas banyak percubaan yang gagal dengan gula dan jagung popcorn yang terbakar, saya menyedari bahawa cara yang lebih mudah untuk pergi adalah untuk mengambil jagung yang telah dijangkiti dan jaket itu dengan cahaya sebaliknya caramel strobetop. Karamel ini juga membantu furikake untuk mematuhi popcorn, dan hanya dalam masa yang singkat di dalam oven membantu segala-galanya menjadi baik dan renyah.

(Kredit imej: Maria Siriano)

Hasilnya luar biasa – tidak terlalu manis atau gurih, tetapi hanya keseimbangan besar keduanya. Ia juga tetap renyah selama beberapa hari jika disimpan di dalam bekas yang kedap udara, yang saya tahu dari pengalaman sendiri kerana saya sepatutnya meraih segelintir setiap kali saya berjalan melewati laci kudapan dapur.

Popik Furikake

Membuat 6 hingga 8 hidangan (12 cawan)

 • 12 cawan

  pop popcorn biasa

 • 6 sudu

  mentega tanpa garam

 • 1/2 cawan

  gula pasir

 • 1/4 sudu teh

  garam halus

 • 1/4 sudu teh

  serbuk penaik

 • 3 sudu

  furikake

Susun rak di tengah-tengah ketuhar dan panas hingga 250 ° F. Baris lembaran penaik rim dengan kertas kertas atau sarung penaik silikon; mengetepikan.

Letakkan popcorn di dalam stok besar, panci panggang, atau mangkuk – sesuatu yang cukup besar di mana anda boleh menggerakkannya dengan mudah tanpa popcorn jatuh.

Cairkan mentega dalam periuk periuk kecil yang kecil (sekurang-kurangnya 1 1/2 sudu) di atas api sederhana. Masukkan gula dan kacau sehingga dibasahkan. Meningkatkan haba ke medium-tinggi dan masak sehingga mendidih. Teruskan mendidih selama 3 minit, kacau dan goreskan bahagian bawah dan sisi periuk seperti yang diperlukan dengan spatula getah (campuran dan apa-apa buih di atas perlu menggelapkan warna sirap maple cahaya).

Tanggalkan periuk dari panas. Berhati-hati pukul dalam garam dan baking soda (ia akan gelembung dengan ganas!). Teruskan pukul sehingga anda mempunyai sos yang tebal dan berkilat. Segera gerimis campuran di atas popcorn sambil terus kacau dengan spatula getah. Taburkan bakar di atas popcorn dan kacau untuk melapisi popcorn.

Pindahkan popcorn ke lembaran pembakar dan merebak ke lapisan yang lebih baik. Bakar sehingga sekeping popcorn yang disejukkan sangat renyah, kira-kira 30 minit, kacau separuh jalan. (Untuk menguji derma, ambil beberapa keping popcorn keluar dari ketuhar dan biarkan sejuk selama 30 saat. Jika mereka renyah, maka popcorn dilakukan.)

Biarkan popok furikake sejuk selama sekurang-kurangnya 5 minit sebelum disajikan – ia akan segar apabila ia sejuk.

Nota Resipi

Penyimpanan: Popcorn furikake yang disejukkan sepenuhnya boleh disimpan sebagai bekas kedap udara pada suhu bilik sehingga 5 hari.

Popcorn: Anda boleh menyebarkan jagung anda sendiri untuk resipi ini, atau untuk pilihan yang lebih mudah, beli biasa atau hanya masin (tidak ada perisa mentega) popcorn gelombang mikro atau popcorn sudah muncul.