(Kredit imej: Christine Han)

Gigit gemuk dan rasa lemak steak flank sangat menarik sekali, tetapi tambahkan sos krim bourbon dan makan malam semalaman ini mengambil giliran untuk sesuatu yang jauh lebih menarik. Sos cepat masak ini, berputar dengan berasap, bourbon manis, percikan saham, dan beberapa krim, adalah kombo luxe yang mengambil sos sos asas anda ke tahap yang baru – dan stik anda juga! Paling penting, sos itu bersama-sama dengan hanya tiga bahan.

Flank Steak dengan Saus Krim Bourbon:
Tonton Video

Sos Cepat untuk Meningkatkan Steak

Dengan tuangkan bourbon berapi-api ke deglaze kuali, saus ini bermula sama seperti yang lain, memanfaatkan bit coklat di bahagian bawah kuali sebagai asas rasa. Kerana ia mengurangkan, ketajaman bourbon melembutkan dan aroma berasapnya berkahwin dengan stok sapi dan krim, menggelegak ke dalam sos ringan.

Anda akan mahu menyimpan seberat botol atau bourbon kecil untuk menghirup. Ketika datang untuk memasak, pilih sebotol belanja kurang, tetapi satu lagi anda masih akan senang minum. Botol seperti Wild Turkey atau Four Roses adalah pilihan tengah-tengah yang baik yang akan menanam sos dengan rasa manis yang berasap yang anda harapkan, bersama dengan nota vanila dan karamel. Tidak mahu membeli sebotol penuh? Tidak ada masalah – ambil beberapa botol nip (anda tahu, botol kecil yang membuat minibars), untuk mendapatkan apa yang anda perlukan untuk saus.

Cari bourbon mesra bajet: Bourbons Terbaik untuk $ 20 dan Bawah

(Kredit imej: Christine Han)

5 Resipi untuk Makan Malam Weeknight yang Cepat dan Suka

Memupuk makan malam yang pantas dan mewah dan rancangan makan anda tidak akan sama sekali lagi. Minggu ini kami berkongsi lima resipi yang mengajar anda keajaiban makanan cepat dan mewah setiap hari. Makan malam ini mengagumkan dan berasa sedikit lebih istimewa daripada tambang malam minggu biasa anda, namun adalah pantas dan mudah untuk menarik bersama-sama setiap malam minggu ini.

Flank Steak dengan Sauce Krim Bourbon

Berkhidmat 2

 • 1 pound

  flank steak

 • 1/2 sudu

  minyak zaitun

 • 1/3 cawan

  bourbon

 • 1 cawan

  kaldu daging lembu yang rendah

 • 1/2 sudu teh

  garam halal, dan lebih banyak lagi untuk perasa

 • 1/4 sudu teh

  lada hitam segar, ditambah lebih banyak untuk perasa

 • 1/2 cawan

  krim tebal

 • 1 sudu

  kucai segar dicincang (pilihan)

Panaskan kuali besi 10 inci ke atas api yang panas sehingga hanya mula merokok sedikit dan teliti dipanaskan (ia mungkin mengambil masa sehingga 10 minit). Sementara itu, musim libur musim sejuk steak dengan garam dan lada.

Tambah minyak ke kuali dan pusar untuk melapisi bahagian bawah. Letakkan stik di dalam kuali dan masak 7 minit setiap sisi untuk medium jarang, atau kira-kira 9 minit setiap sisi untuk medium. Pindahkan steak ke papan pemotong yang bersih dan khemah dengan kerajang aluminium.

Keluarkan panci dari api dan tambah borbon dengan teliti. Letakkan kuali kembali ke atas api yang sederhana tinggi, dan gunakan sudu kayu untuk mengikis apa-apa bit yang dicat dari bahagian bawah kuali. Masak sehingga bourbon dikurangkan dengan kira-kira 3/4.

Pukul dalam sup daging sapi, 1/2 sudu teh garam, dan 1/4 sudu teh lada. Masak sehingga cecair berkurang sebanyak setengah, 2 hingga 3 minit. Pukul dalam krim. Bawa hingga mendidih, kemudian mengurangkan haba ke rendah dan reneh sehingga sedikit menebal, kira-kira 3 minit. Keluarkan dari haba.

Potong steak melintasi gandum dan membahagi antara plat. Sudu sos di atas, taburkan dengan chives jika dikehendaki, dan sajikan panas.

Nota Resipi

Penyimpanan: Kira-kira boleh disimpan dalam bekas tertutup di dalam peti sejuk sehingga 3 hari.