Seperti yang telah kita pelajari baru-baru ini, kita bukan sahaja peminat air wangi yang cantik dan wangi. Inilah kegunaan kita yang paling disukai untuknya – ais Parsi, atau faloodeh, kombinasi gabungan air mawar, jus kapur, gula dan mi. Ya, mi!

Faloodeh adalah salah satu pencuci mulut beku yang paling awal, yang berpangkalan di sekitar. 400 SM di Persia. Versi ini terutamanya dikaitkan dengan bandar Shiraz, sementara variasi lain wujud di seluruh Timur Tengah, India, dan Pakistan. Es manis yang harum mempunyai konsistensi granita atau slush dengan tekstur tambahan mi kenyal yang dibuat dari beras atau tepung jagung. Ia adalah gabungan yang unik dan pengalaman makan sensori yang hebat.

Kami telah mencuba beberapa resipi yang berbeza dan resipi di bawah ini adalah hibrid, mengambil apa yang telah bekerja terbaik untuk kami dan paling mudah untuk membuat pada hari musim panas yang panas. Pastikan untuk menyampaikan faloodeh dengan jus limau segar atau biji kapur (kerja lemon juga), yang mengimbangi bunga, rasa manis ais. Ceri ceri atau sirap ceri masam juga sangat disyorkan, seperti hiasan tradisional lain seperti pistachios dan pudina.

Faloodeh (Es Air Es Persia)
Hidangan 4

1 cawan gula
1 cawan air
1 sudu air naik
1 auns tong beras kering atau vermicelli
Jus limau segar atau biji kapur
Garnishes pilihan: ceri masam, sirap ceri masam, beri (mulberi, beri hitam, raspberi), pistachios, pudina

Campurkan gula dan air dalam periuk kecil. Rebus di atas api sederhana sehingga gula dibubarkan. Keluarkan dari panas dan kacau di dalam air mawar. Biarkan sirap sejuk sepenuhnya.

Letakkan mi dalam mangkuk tahan panas. Masukkan air mendidih yang cukup untuk menutup dan biarkan selama 5 minit atau sehingga lembut. Tuangkan dan bilas di bawah air sejuk. Potong atau potong mi ke dalam kepingan dua inci.

Gabungkan mi dan sirap di dalam cawan kaca atau hidangan penaik logam. Letakkan dalam peti sejuk.

Selepas satu jam, keluarkan dari peti sejuk dan kacau dengan garpu. Kembali ke peti sejuk untuk satu jam lagi, rake dengan garpu, dan kemudian letakkan semula dalam peti sejuk sehingga konsistensi yang dikehendaki dicapai, kira-kira satu hingga tiga jam lagi.

Untuk berkhidmat, rake dengan garpu dan sudu ke dalam mangkuk. Hidangkan dengan jus jeruk nipis atau jeruk kapur. Juga lazat dengan ceri masam atau sirap ceri masam, buah segar, pistachio, atau pudina.

Berkaitan: Projek Hujung Minggu: Buat Granita!

(Imej: Emily Ho)