(Kredit imej: Nealey Dozier)

Jika anda memerlukan resipi perayaan untuk berdering pada musim ini, janganlah lebih mudah daripada pembuka mudah tetapi elegan ini. Kaya, berkrim salmon asap berkrim adalah mudah – tetapi sangat canggih! – cara untuk menambahkan kepuasan kepada pelawat percutian anda yang akan datang.

(Kredit imej: Nealey Dozier)

Cara menghiburkan percutian menarik semua perhentian dan menyampaikan resipi yang benar-benar layak untuk kegembiraan. Syukurlah, mempesona kawan anda tidak bermakna anda telah memecahkan bank atau punggung anda. Ini salmon salmon yang memukau secara amnya menjerit “‘Tis musim ini!”

Terdapat banyak ruang untuk penyesuaian di sini, tetapi untuk sebahagian besar penurunan ini semudah ia mendapat. Banyak resipi di luar sana menggunakan bahan-bahan yang berkuasa, seperti capers atau lobak kuda, untuk menutupi rasa manis ikan, tetapi bagi saya, mereka hanya ada di sampingnya. Salmon salai harus menjadi bintang pertunjukan.

Terdapat salmon dua kali ganda dalam kuah ini. Sesetengahnya dibersihkan dengan keju krim (untuk badan) dan crème fraiche (untuk tang), untuk membuat penyebaran salmon yang ringan, ringan, seperti udara. Kemudian baki ikan dilipat bersama-sama dengan bawang merah, penyebaran dill, dan memerah lemon, yang semuanya memberikan lebih banyak kontras yang mencukupi untuk melancarkan selimut sutera.

(Kredit imej: Nealey Dozier)

Apabila berbelanja untuk salmon asap, pergi untuk barangan yang baik jika anda dapat menemuinya. Salmon Atlantik Utara dari Scotland dan Ireland dianggap sebagai crème de la crème, walaupun terdapat beberapa kedai smokeh negara cantik yang menghasilkan produk unggulan. Beli secara pukal dan hantarkan tetamu anda ke rumah dengan merawat istimewa. (Atau simpan untuk diri sendiri!)

Ini adalah berenang yang menjadi tradisi. Saya yakin versi yang tidak terkira telah dikongsi di masa lalu dan banyak lagi akan dikongsi pada masa akan datang. Semoga ini, khususnya, membawa anda banyak kenangan yang akan sentiasa bersinar meriah dan cerah.

(Kredit imej: Nealey Dozier)


Salmon Salmon Dip

Membuat 1 1/2 cawan

 • 1 sudu

  mentega

 • 1

  besar bawang merah, cincang halus (kira-kira 1/4 cawan)

 • 6 auns

  salmon salai, dibahagikan

 • 4 auns

  (1/2 cawan) keju krim

 • 4 auns

  (1/2 cawan) crème fraiche (krim masam atau yoghurt Yunani boleh digantikan)

 • 2 sudu teh

  Dill dicincang halus

 • 1 sudu teh

  lemon zest

 • 1 sudu teh

  jus lemon segar

 • Lada hitam tanah baru

 • Bagel cip, keropok, dan roti bakar, untuk berkhidmat

Meleleh mentega dalam tumis sederhana dalam api sederhana. Masukkan bawang merah dan masak sehingga lembut, 2 hingga 3 minit. Sediakan untuk menyejukkan.

Campurkan 2 auns salmon asap, keju krim, dan fraiche crème di dalam mangkuk pemproses makanan yang dilengkapi dengan pisau logam, dan proses sehingga berkrim dan licin. Campurkan campuran ke mangkuk campuran dan kali ganda di dalam bawang merah, cincang buncis, zaitun lemon, dan jus lemon; musim murah hati dengan lada hitam tanah baru.

Cabut baki 4 auns salmon asap dan lipat ke dalam pencelup. Dinginkan selama sekurang-kurangnya satu jam untuk membolehkan perisa untuk berkahwin dan campuran untuk menebal. Rasa dan sesuaikan perisa, seperti yang diperlukan. Hidangkan dengan cip bagel, keropok, dan roti bakar.

Nota Resipi

Memendam ini boleh dibuat sehingga tiga hari lebih awal. Bawa ke suhu bilik selama 20 hingga 25 minit sebelum disajikan.